Доц. Кунчев обяви кога ще започне масовото ваксиниране в България

3241
Доц. Кунчев обяви кога ще започне масовото ваксиниране в България
Снимка: БГНЕС

Масовото ваксиниране срещу коронавирус в България вероятно ще започне през април, след като през март се получат останалите количества от ваксините.  Това каза в ефира на bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Очакваме третата ваксина да е „Астра Зенека“, защото от 25 - 29 януари е заложено, че Европейската агенция по лекарствата ще дадат своята оценка. Сравнено с другите производители, от нея сме заявили най-много количества, но около 3 млн. са поръчани от всеки тип ваксина. Аз лично предпочитам „Астра Зенека“, защото нейното използване е изключително по-лесно, защото се съхранява при условия, които позволяват ползването просто на хладилник. Февруари очакваме, че вече ще работим с трите ваксини. Щом получим ваксините, ги правим. Организацията е налице", допълни още той.

Над 400 000 души в загубили работата си в България от началото на пандемията

Над 400 000 души са изгубили работата си от началото на пандемията у нас в началото на миналата година. Това показват най-новите данни ...

"И от трите типа ваксини, от всички 6 или 7 ваксини, сме взели достатъчни количества ваксини. Интересът е голям и списъците се оказва, че след време не са актуални и се записват още. Вижда се, че няма страшни странични ефекти. Хората вече приемат много по-спокойно идеята за ваксините. Увеличаването на количествата започва от февруари. Априлските количества са 10 пъти по-големи от тези за март. Тогава ще свършим с втора фаза и ще навлезем в третата и всички, които желаят и се запишат при личните си лекари, могат да се имунизират. Зависи все пак от това какъв процент са обхванати от първа и втора фаза. България получава точно 1.55% от поръчаните ваксини от ЕК, защото толкова е населението ни", каза още Кунчев.

В коментар за медиците от Харманли и Хасково, които са се заразили с коронавирус след първия прием на ваксината доц. Кунчев заяви:

"Абсолютно възможна е тази ситуация. Тя няма да е толкова честа, но ще се случва и в бъдеще. Това не крие никакъв риск за човека. След първата игла започват да се появяват антитела, но те не са на достатъчно високо ниво. 10 дни след втората имунизация може да се каже, че вече сме максимално защитени. Тогава нивото е защитно и не би следвало да позволи възникване и заболяване. Антителата след първата ваксина позволяват да не се изкара толкова тежко заболяването. Ваксината действа, но ако няма нужда от втора доза – нямаше да я правим и да я препоръчва производителят. Втората доза позволява големият брой на антителата. През периода между двете ваксинации може човек да се зарази, но ще го прекара по-леко и пак е по-защитен от неимунизирания. Това, което вкарваме с ваксината, не е вирус. Няма как да се заразиш от тази информационна частите РНК. Нейната цел е да има имунен отговор, но антителата не са достатъчни от първата до втората ваксина."

По думите му 10 дни след втората имунизация може да се каже, че вече сме максимално защитени срещу COVID-19. Той добави, че около месец е възможно при среща с вируса човек да се зарази, но най-вероятно ще го кара много по-леко, отколкото неваксинираният.

Другата седмица решават окончателно кои ученици се връщат в класните стаи през февруари

Кои ученици ще се върнат в класните стаи от 4 февруари - това обсъдиха на работна среща министърът на здравеопазването Костадин Ангелов...

"Нямам намерение да се тествам за антитела. Днес ще си поставя първата доза от ваксината. Днес ми дойде редът. Ако имам някакви притеснения, можем да търсим причина. Иначе седмица – две след втората доза може да се изследва за имунен отговор на организма. Задължително трябва да се направи изследване за имунния отговор, защото за нас не е безразлично какъв е резултатът от ваксинацията. Заложили сме контингент около 1200 души от различни възрасти, които са ползвали от трите вида ваксини. То ще продължи две години, за да разберем има ли ефект и колко дълго ще трае", обясни главният здравен инспектор.

На въпрос защо толкова малък процент от учителите искат да се ваксинират Кунчев отговори: "Само по един начин може да ги убедим, като им казваме истината и им даваме цялата информация. Ако някой си мисли, че някой друг мисли повече за негово здраве включително и държавата - много се лъже."

Главният здравен инспектор допълни, че напълно разбира собствениците на заведения и че проблемът бил в многобройните компании, а не в хората, които просто отиват със семейството си. Той призна, че на други места, като градския транспорт контактите са по-интензивни и ще бъде предложено да се възобнови търговската дейност на моловете.

Кога учениците ще тръгнат на училище ще се реши след преговори с министрите. Някои класове ще бъдат на ротационен принцип.

Калифорнийски вариант на коронавируса тревожи САЩ, в Калифорния спряха ваксината на Moderna от една пратка

В Калифорния има нов вид на коронавируса SARS-CoV-2, който се е формирал на местно ниво. До това заключение стигат учени и здравните вл...

Доц. Кунчев допълни, че не трябва да има съмнение, че мерките вършат работа. По думите му новият вариант на вируса във Великобритания заразява 70% повече хора. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com