Доц. Кунчев: Пикът на епидемията ще настъпи в следващите 2-3 седмици

5451
Доц. Кунчев: Пикът на епидемията ще настъпи в следващите 2-3 седмици
Снимка: БГНЕС

"Данните за разпространението на коронавируса са лоши и увеличението е значително, но това не е изненада, защото го наблюдаваме в Европа вече почти месец." Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ главният държавен здравен инспектор у нас Ангел Кунчев. Според него, на този етап е по-добре мерките да са локални по населени места, защото във всяка община е различно. Той заяви, че в момента има нужда от свободни болнични легла за лечение на COVID-19, поради което се спира плановият прием. "Знам колко боде в очите фактът, че работят заведения пък затваряме болници. Но рискът да се заразиш е еднакъв и в транспорта, и в магазините, и в училищата.

20% от новите случаи са хора под 19-годишна възраст. Децата не изкарват тежко вируса, но е факт, че го преболедуват", допълни Кумчев. Той смята, че пикът на епидемията в третата вълна ще настъпи в следващите 2-3 седмици. Според него, в началото на 2022 г. вече би трябвало силата на заболяването да е отслабнала и да няма толкова смъртни случаи, независимо, че вирусът няма да е изчезнал.

Д-р Ангел Кунчев: БЦЖ не довежда до по-добър имунитет, мислим за задължителна ваксина срещу варицела

Реимунизацията за туберкулоза (БЦЖ ваксина) и проба Манту за 11-годишните отпадат от имунизационния календар на България. Намалява...

Главният здравен инспектор на страната е убеден, че след два месеца ще има всякакви ваксини срещу коронавирус у нас. И тогава ще трябва да се убеждават хората да се имунизират, а не както е сега - те да търсят и да чакат на опашки. По думите на Ангел Кунчев през март се очаква да пристигнат още 480 000 ваксини, през април - и новата - на "Johnson&Johnson".

"Ние сме готови по 100 000 имунизации да правим дневно, стига да ги има. И зелените паспорти, и електронният портал имат смисъл, когато имаме достатъчно количество дози от ваксините. Но докато не осигурим такива, за всички желаещи, не трябва да има ограничения за неваксинираните", каза доцент Кунчев. Според него, COVID-19 е изместил от терена сезонния грип. Той обясни и за действието на ваксините, като подчерта, че никоя не е 100% ефективна. "Ако някой Ви го каже, то значи или не разбира, или Ви лъже. Понякога, поради проблем в имунитета, с какъвто антиген или ваксина да се имунизирате, не се създават антитела. Но такива хора са по-малко от процент. И дори имунизацията да не Ви предпази от заболяване, то със сигурност ще Ви спомогне за по-лекото му протичане", каза доцент Ангел Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com