Доц. Кунчев: "Пирогов“ търси над 80 санитари, предлагат около 3 000 лева заплата

6870
Доц. Кунчев: "Пирогов“ търси над 80 санитари, предлагат около 3 000 лева заплата
Снимка: БГНЕС

"Продължителността на новите мерки до 21 декември не е уловка, ако сработят и постигнем намаляване или задържане на заболеваемостта – това ще бъде достатъчно и ще дадем възможност на хората да си посрещнат празниците нормално". Това заяви в предаването "Лице в лице“ по БТВ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му в Италия, Франция и Испания по-строгите забрани вече са дали резултат. Той поясни, че мерките у нас са с индекс на строгост около 70, докато в Израел този индекс е 85, а в Гърция – 82. 

Ангел Кунчев: С мерките за 3 седмици ще достигнем платото на заболеваемостта и смъртността

С въвеждането на сегашните мерки за 3 седмици ще ни помогне да достигнем до плато в заболеваемостта и смъртността. Най-строгите не са т...

"Получи се рязко намаляване в тези страни. Ние не търсим само намаляване на случаите, а да позволим този ръст да не пречи на лечението, като максимално запазим работните места. С Гърция, с която имахме сходни резултати, в момента е доста назад от и по заболеваемост, и по смъртност“, коментира доц. Кунчев.

Според него ефектът от мерките ще се усети най-рано след 10 дни при новозаразените и след 3 седмици – при смъртността. "Дори да постигнем плато, това ще е успех“, уточни той.

Доц. Кунчев коментира, че няма как да се спре епидемията с тези забрани, защото това е въздушно-капкова инфекция. По думите му COVID-19 е също толкова заразен, колкото грипа, но при него има по-сериозни усложнения и по-висока смъртност. Той беше категоричен, че са проведени сериозни дискусии за затварянето на училищата и детските градини, но последните проучвания сочат, че именно децата са се превърнали в сериозен разпространител на заразата.

"Децата станаха доста сериозен разпространител на заразата. Това важи за всички възрасти, не само за учениците, но и при най-малките. Положителното на този вирус е, че щади децата, но те пренасят заразата. Забележете, че без да има ограничителни мерки за училищата – половината от тях не учат, защото ги е страх“, посочи главният държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев: Ще живеем с тази пандемия поне още година, мерките трябва да са локални и таргетирани

“Мерки от рода на блокиране на градове и населени места заради ръста на заболеваемостта от COVID-19 няма да има. Оттук нататък ме...

Доц. Кунчев беше категоричен, че при тази висока смъртност и растящата заболеваемост – няма как държавата да не предприеме мерки. Той посочи, че за последния месец смъртността у нас се е увеличила над 3,5 пъти, като това е най-високият ѝ ръст от 5 години насам.

Относно конспиративните теории за вируса, той заяви, че няма значение как е създаден COVID-19, важното е, че трябва да се борим с него. Доц. Кунчев посочи, че пандемията е била стрес-тест за здравната ни система и е показала къде са слабостите в нея и кои сектори трябва спешно да се реформират.

По въпроса за евентуалната загуба на работни места заради ограниченията, доц. Кунчев коментира, че столичната болница "Пирогов“ търси над 80 санитари, на които предлага около 3 000 възнаграждение, но желаещи няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com