Доц. Кунчев заговори за COVID болница, в Благоевград натискът от коронавируса става сериозен

6660
Доц. Кунчев заговори за COVID болница, в Благоевград натискът от коронавируса става сериозен
Снимка: Министерски съвет

Равносметката не е лоша, в сравнение с началото на пандемията нещата са по-добре. Фактът, че има над 850 души в болница, а никъде няма отказ от прием, показва нещата. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ако в такива моменти не докажеш, че си на мястото си, няма кога друг път, подчерта Кунчев, визирайки мнението на лекар от Благоевград, което можете да видите по-долу в текста. Той обаче призна, че се търсят доброволци за помощ, включително в старческите домове.

Христо Стоичков с бомбастична теория за коронавируса

Новият коронавирус SARS-CoV-2 не е природно явления. Това е мнението на най-успешния български футболист Христо Стоичков, който е говор...

"Системата като цяло ще се справи, но това цяло не върши работа за тези, които са на зор сега. Ако трябва, ще оборудваме цяла болница за COVID-19, но проблемът е в персонала", подчерта д-р Кунчев пред БНТ. По думите му, легловата база е запълнена на около 50%, но това не значи равномерно навсякъде в цялата страна. А най-крайният вариант е да се откриват полеви болници като тази в "Арена Армеец", но Кунчев изрази оптимизъм, че няма да се стигне до това.

Според Кунчев, няма да има нужда от специални коронавирус хотели по Черноморието, защото чартърите са намалели с 80%. А за туристи от съседни държави, при коронавирус случаи има бързо връщане в родната държава.

Що се отнася до това дали България не трябва да наложи реципрочни мерки на Гърция заради коронавируса, Кунчев не подкрепи такава теза. Но заяви, че на Балканите се забелязва леко стихване, но в Западна Европа започва втора вълна. Кунчев каза и, че така вървят нещата, че няма значение да говорим за внос и износ на вирус.

Определено не се спазват мерките, категоричен беше отново доц. Кунчев. Според него, глобите няма да помогнат, защото персоналът на РЗИ е много ангажиран, а и санкциите не действат, макар да има много големи такива.

Публика по стадионите не трябва да има, не трябва да работят нощните заведения и да има фестивали. Въпросът е в баланса с икономическите мерки, посочи Кунчев. Той каза и, че може да има прекъсване на футболен мач заради неспазване на мерки, но добави и, че много трудно ще се налага контрол - полицията не може, та РЗИ ли, е тезата му.

И Facebook уличи Тръмп в лъжа - за коронавируса

Facebook премахна видео от личната страница на президента на САЩ Доналд Тръмп, което включва сегмент от интервю за Fox News, в което то...

Специално за училищата, Кунчев заяви, че учебната година трябва да почне нормално, ако няма драстично влошаване на ситуацията. Но трябва да се пазят мерки - строги мерки. Има обаче над месец до това време, много неща може да се променят, уточни доцентът. За детските градини Кунчев смята, че трябва да работят, като посочи, че децата все пак карат много по-леко болестта и случаите са по-малко.

Тревожни новини от Благоевград

Кметът на града Румен Томов предупреди, че има напускащи медицински сестри, а ръководителят на СБАЛПФЗ д-р Петър Георгиев призова искащите да напускат медици да си помислят какво е призванието им. Пред БНТ той напомни, че само преди век не е имало антибиотици и по време на двете световни войни българите са отивали на фронта при много страшни условия, включителни като болни.

Практически не можем да приемаме болни от COVID-19, призна Георгиев, макар да каза, че „винаги има място за още един”. В болницата има 12 души с COVID-пневмония и 9 случая с пневмония, които още не са доказани с PCR тест, но са със симптоми.

Още: "Ден с над 300 случая на коронавирус в България, голям брой случаи извън София"

На всеки 15 секунди умира човек от коронавирус

Над 700 000 са вече жертвите на коронавирус в света. Според Ройтерс, на всеки 15 секунди умира по човек от заразата. Агенцията е и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com