Доц. Мангъров: Личните лекари от страх излязоха от играта и болниците преляха

8940
Доц. Мангъров: Личните лекари от страх излязоха от играта и болниците преляха
Снимка: БГНЕС

"За съжаление основният стълб на здравеопазването у нас - доболничната помощ, рухна. Личните лекари от страх излязоха от играта и болниците преляха". Това каза в Пловдив доц. Атанас Мангъров, който участва в дискусия за коронавируса по покана на партия АБВ, предаде 24 часа.

"Когато сега някой има симптоми, никой не иска да го преглежда. Казват му – иди си направи тест. Положителният си остава сам-самичък вкъщи и единственият начин да се лекува е да влезе в болница, защото с джипито си контактува само по телефона", посочи Мангъров.

Доц. Мангъров държи на своето: Всеки ден ходя в COVID отделението. Да се фотографирам ли трябва?

Началникът на Детското отделение в столичната Инфекциозна болница - доц. Атанас Мангъров, продължава да твърди, че е влизал в COVID-сек...

Според него вирусът не е изкуствено създаден. По думите му периодично през няколко години в човешката популация навлизат подобни инфекции. "80% карат COVID без симптоми, 15 на сто имат, а само 4-5 процента са за хоспитализация", подчерта Мангъров. Той добави, че вирусът не е опасен за млади, здрави и силни хора, както и за децата. Но е много сериозна заплаха за хора в напреднала възраст с придружаващи заболявания. "Тази група трябва да се пази, но не да се затваря, а да им се обяснява, да се говори. Пълната изолация за тях ще е катастрофална, защото имат нужда от общуване. За възрастни с хронични здравословни проблеми, които обаче са контролирани, вирусът не е опасен", каза още инфекционистът.

Той посочи, че в момента в света се прилагат 2 начина за борба срещу пандемията. Първият е с изолиране на болните по домовете, а здравите ходят на работа и на училище. Вторият е китайският - със затваряне на градове и области. "Тогава икономиката отива на кино. В момента, в който мерките се разхлабят, цялата история се повтаря", заяви Мангъров. Според него най-адекватни били мерките в Швеция и Беларус. В първата държава с 10-11 милиона население са починали около 5000 души на средна възраст над 85 г. Сега в Швеция се наблюдавал най-нисък брой заразени и починали.

Според доц. Атанас Мангъров масовото тестване у нас сега нямало смисъл. Трябвало да се направи още през март, в началото на пандемията. "Сега колкото повече тестове се правят, толкова повече заразени ще има", добави той. И подчерта, че става въпрос за заразени, болшинството от които са без симптоми. Болните от вируса у нас по думите му били няколстотин души в болниците. Лечението с антибиотик по думите му било все едно да си гипсираш крака, преди да го счупиш. Мангъров смята, че в момента трябва да се прави изследване за антитела, за да се установи какъв процент от населението е прекарал инфекцията, и да се направят прогнози. "Напълно безсмислено е да се затварят училища и вузове. Усилията да се съсредоточат към хората, които са рискови", препоръча той. И добави, че "най-затворените и маскирани държави" сега били в челото на черната класация.

"Ако продължаваме сляпо да им подражаваме, можем още по-силно да се гръмнем в крака", каза Мангъров. Той изрази съмнения и относно компетентността на членовете в националния оперативен щаб.

Не, Мангъров не е влизал в COVID-сектора, обявиха от Инфекциозна болница

"Доц. Атанас Мангъров, началник на Детското отделение на Инфекциозна болница в София, не е влизал в COVID-сектора на лечебното заведени...

В Пловдив инфекционистът бе по покана на АБВ, но уточни, че идвал като лекар, а не по партийни пристрастия. Председателят на партията Румен Петков постави въпроса защо няма информация колко аутопсии са направени, за да се видело каква е причината за смъртта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com