Доц. Мангъров: Маските нямат особен ефект, все едно да се пазиш от мухи с метална решетка на прозорец

9252
Доц. Мангъров: Маските нямат особен ефект, все едно да се пазиш от мухи с метална решетка на прозорец
Снимка: iStock/Guliver

„Декларирам официално, че нямам търговски интереси от масовия скрининг на населението за COVID-19“. Това обяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ членът на Медицинския съвет доц. Атанас Мангъров. Отговорът му бе по повод някои твърдения, че има финансов интерес, заради което настоява за масови бързи тестове на населението.

Според експерта по инфекциозни заболявания, изключително важно е да се провежда скрийнинг за антитела, които показват не само текущата инфекция, но и преминала такава. По думите на доц. Мангъров един заразен започва да отделя вирусите в околната среда 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми и това продължава до 20-30 дни след началото на симптомите. „Такива клинични симптоми има при 20% от случаите, при всички останали, когато те са заразени отделят вируси, без да знаят. Този тип болни могат да се уловят или с PCR или с имунно-флуоресцентни тестове или така наречените бързи тестове“, каза Мангъров. „Ние трябва да сме наясно какво се случва. Когато не направим изследване, ние ще откриваме вторични и третични случаи – хора, които са заразени от хора, които не сме открили. Сега изолирам всички вкупом, което не е добре“, добави експертът.

5 нови случая на коронавирус у нас

5 нови случая на COVID-19. Това сочат данни на Националния оперативен щаб. Така общо потвърдените у нас случаи на COVID-19 стават 359. ...

По повод издадената заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за задължително носене на маска на обществени места, доц. Мангъров заяви, че това е ненужно. „Тези маски нямат особен ефект, освен психологически. Те създават измамно чувство, че човек е защитен, а това не е така. Това е все едно да сложиш метална решетка на прозорец и да си мислиш, че те пази от мухи и комари. Но щом е издадена заповед, тя трябва да се спазва“, заяви той. „Ако човек е болен, то в много малка степен ще предпази другите, това е маска, а не противогаз. Тя задържа едри слюнки, но дребните аерозолни частици, които се разпространяват далече, маската не ги спира“, допълни експертът.

Доц. Мангъров призова хората да се успокоят, защото 80% от населението ще прекара заразата, без дори да разбере. „Това е самоограничаващо се заболяване. Когато човек хване такъв коронавирус, той няма да умре – в 99 процента от случаите. Ако заразеният възрастен, напр. над 80 години, над 90 – шансът е едно към 8 да си отиде както от коронавирус, така и от какъвто и да било друг вид вирус. Не си мислете, че когато се разболеете от коронавирус, трябва вече да си търсите място на „Орландовци“, допълни той. Доцентът все пак призова най-вече за възрастните хора и тези със придружаващи заболявания да се пазят. „Нека не ходят на места, където има много хора. Тези около хората в риск също трябва да го пазят, но не бива да се стига до крайности“, посъветва той като уточни, че е важно да се спазват всички разпоредби на Националния оперативен щаб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com