Доц. Мангъров: Това, което се вижда, е "игри на тестове"

11284
Доц. Мангъров: Това, което се вижда, е "игри на тестове"
Снимка: БГНЕС

Какво значение има колко тестове са направени? Важно е колко хора са изследвани, дали са изследвани за пръв път или не. Защо няма такава разбивка? Това попита доц. Атанас Мангъров.

Възможно е половината тестове да са направени на хора в болница, т.е. вече имали тест. Това, което се дава, неговото предназначение е да стресира хората, да ги плаши, сигурен е Мангъров, който говори пред bTV. И е категоричен - на база представяните данни не може никакви заключения да направим. "Хората са важни, не тестовете", подчерта доцентът.

Леко понижение на случаите на коронавирус в България, Великобритания изтри 30 000 случая

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България за трети пореден ден се върти близо до абсолютния рекорд за един ден досега, но ...

"Да, казах, че през юни коронавирусът изчезна, силно се надявах, но не стана. Този вирус също ще изчезне - ще стане през юли, през август. Но ако не изчезне, трябва да приемам нова нормалност - че само имаш нужда от помощ, в по-малко от 1% от случаите, ще я получиш. Ако трябва, ще си скъсам дипломата", коментира още Мангъров.

Конкретен случай

И до ден-днешен никой от РЗИ не е дошъл да направи повторен тест за коронавирус на членовете на семейството ми. Това заяви Денислав Димитров, който има две дъщери и според РЗИ по-малката е положителна за коронавирус, а по-голямата – не.

Тъй като двете деца постоянно са заедно, но резултатите са различни, реших да направя повторни тестове. Направих тестовете в независима лаборатория – както PCR, така и бързи тестове за антитела. Всичките са отрицателни, твърди Димитров.

В момента под карантина са той, майка му и брат му, жена му, голямата му дъщеря, а малката е в изолация. И на майка ми, и на брат му тестовете са отрицателни, казва Димитров.

На косъм сме от абсолютния рекорд по дневни случаи на коронавирус, 50 000 нови случая в САЩ

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България се размина само с 1 случай от абсолютния рекорд за един ден досега. Според данни...

"Чувствам, че правата ми са нарушени, не смятам, че е редно. Най-малко РЗИ може да правят повторни проби при първи положителен резултат", заяви Димитров и добави, че чувал, че РЗИ давали лист без печат за взета проба.

"Това, което се вижда, е "игри на тестове". Не може да затвориш някой на база на тест", смята доц. Атанас Мангъров. Според него, ситуацията следва да е такава - в 99% от случаите няма да ти се случи нищо, ако обаче ти се случи, да се грижат за теб и ако имаш друго заболяване, грижата да не се различава заради него.

Мангъров напомни, че PCR тестът е на 70% чувствителен т.е. не са абсолютни резултатите от тях. Те са основа за диагноза, не диагноза. "Ако продължим по този начин, ноември-декември системата ще блокира", предупреди доцентът, защото "няма да можем да различаваме един банален сезонен грип от коронавирус".

Още: "Сигнал за нов лъжлив тест за коронавирус – този път на дете от столична детска градина"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване