Доц. Околийски: Представителите на бизнеса не са по-важни от общественото здраве

3462
Доц. Околийски: Представителите на бизнеса не са по-важни от общественото здраве
Снимка: БГНЕС

Когато се разхлабват някакви мерки или се правят по-стриктни, човек би трябвало да го прави на база научни доказателства. СЗО е казвало, това трябва да става мярка по мярка. Комуникация на риска у нас липсва – обществото трябва да бъде въвлечено в това защо се прави едно или друго – това, което наблюдаваме в момента е липса на такава комуникация, което води до повишено недоверие към взетите мерки. Това каза пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО за България.

"Комуникацията с браншовете трябва да е един непрестанен диалог. Но представителите за бизнеса не са по-важни от общественото здраве. И това, което се ползва като аргумент, че в нощните заведения ще се спазват мерки на дистанция и можели да фалират, не е валидно. Не се помага в борбата с COVID-19",каза още експертът.

Доц. Околийски: Протестите са резултат и на изолацията заради коронавируса

В България се наблюдава сериозно увеличаване на случаите на коронавирус и сега е моментът да мислим за последствията от пандемията. Тов...

Отварят отново нощните заведения, разрешават и сватбите

"Едната причина за неспазването на мерките е недобрата комуникация, пренасищането с послания и усилия, умората. Много хора си помислиха погрешно, е с идването на лятото вируса ще изчезне, а се случва точно обратното и е доста трудно за човешкото съзнание да го приеме. Не е минало. Това е пожелателно мислене. И ефектът му е интензивното увеличаване на ново диагностицираните в Западните Балкани и основно в Латинска Америка и САЩ, където има рязко увеличение на заболелите", каза още Околийски.

Сериозен спад на заболеваемостта от коронавирус като процент, има и повече оздравели от заразени

Не е възможно да се хване в пълен размер на 100% вируса на границата. Но това са много важни послания към туристите. Получава се феноменът – в България нарушаваме правилата за движение по пътищата, а в Гърция започваме да ги спазваме. Става въпрос за контролът. У нас не знам колко добре се прави. Желанието ни да не счупим сезонът, се реализира в затворени хотели, които са празни, защото няма туристи заради увеличеният брой заболели у нас, подчерта той.

Доц. Околийски: Коронавирусът се завръща в България

СЗО говори за втори пик в България. Както и да го наречем, това, което наблюдаваме, е едно много сериозно завръщане на коронавируса в Б...

Има няколко неща, които в момента могат много да помогнат в борбата с COVID-19. Това са: справянето с други заболявания – като грип; спиране на пушенето - дори и Iqos; чист въздух – особено в големите градове е добре да се запази максимално - това зависи от всеки от нас - можем да ползваме метро или да ходим пеша, препоръча експертът.

Това не е спринт, а маратон - и това не е просто слоган. На есен ще имаме и сезонен грип. Ще трябва да ваксинираме особено по-възрастните хора. Наблюдаваме кресливи групи антиваксъри, даже виждам някои от тях смесени с протестиращите. Това граничи с престъпни действия, каза доцентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com