Доцент Мангъров: Прехвърляме нашите страхове върху главите на децата си

6877
Доцент Мангъров: Прехвърляме нашите страхове върху главите на децата си
Снимка: Acrualno.com/Тодор Беленски

"Имаме вече година и половина опит, че хората, които са ваксинирани, в епидемиологично отношение по нищо не се отличават от тези, които не са ваксинирани. И едните, и другите могат да се заразяват и съответно могат да заразяват другите.

Това каза доц. Атанас Мангъров по време на пресконференция на АБВ.

Доцент Мангъров: Ваксинираните се разболяват и заразяват другите, преболедувалите - не

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров поведе шествие в София срещу Ковид мерките в страната. Протестиращите се обявиха и срещу задължител...

Той обясни защо смъртността от вируса в нашата страна е по-висока.

"Въпреки че броят на случаите е съпоставим със страните от бившия социалистически лагер, смъртните случаи при нас са повече, като обяснението за това може да бъде качеството на нашата здравна система.

Нашите болници винаги са препълнени, но да не забравяме, че ние имаме най-много лечебни заведения на глава от населението. Доколкото си спомням болниците в страната са над 400 и всички тези болници се издържат чрез болните, които влизат в тях. Логично и нормално е, когато това е така, те да са препълнени. Ние винаги сме били на челно място по броя на хоспитализираните. Това са данни, които могат да се видят в съществуващите статистически справочници и това е обяснението", посочи инфекционистът.

Той коментира думите на просветния министър проф. Николай Денков в ефира на БНТ за учителите, които са загубили живота си заради COVID.

Доц. Атанас Мангъров: Децата да тръгнат на училище нормално

Децата да тръгнат нормално на училище и да се спре с безсмислицата на онлайн обучението, призова епидемиологът доц. Атанас Мангъров. То...

"Това е много стимулиращо изявление за началото на учебната година. Той със същия успех можеше да каже, че повече от 100 учители са загубили живота си за сърдечно съдови заболявания, заради рак и нямаше да излъже. Това е част от живота".

В момента с това, което се прави - децата да ходят на училище с маски, да са разделени, непрекъснато да се тестват, да се карантинират, всъщност прехвърляме нашите страхове, върху главите на децата си", каза още доц. Мангъров. Според него, децата трябва да ходят на училище нормално.

"Няма нужда да носят маски. Носенето на маски от децата е извращение. Учителите трябва да ходят на работа. Тези от тях, които се страхуват, могат и трябва да се ваксинират, за да могат да ходят нормално на работа. Съответно да разпишат информираното съгласие. Тези от тях, които не искат да се ваксинират, също трябва да ходят на работа, с уговорката, че могат да се заразят, както може да имат високо кръвно налягане и всичко, което може да се случи на един човек, който изпълнява трудовите си задължения.

Ако действително този натиск за масово ваксиниране е оправдан, нека се върнем към нормалния ритъм на живот. Ваксини има. Дори се чудим какво да ги правим. Нека хората да се върнат към нормалните си трудови задължения. Става дума не само за учителите, а и за всички останали. Всеки за себе си. Всеки има глава на раменете си и нека да я използва. Тези твърдения, че учителите трябва да се ваксинират, за да не заразяват другите, са безпочвени", подчерта доц. Мангъров.

Той коментира и създаването на COVID центрове, в които да се лекуват COVID болни, на които ще се наливат по 50 хил. лв. на център и го определи като напълно безсмислено. Според него, лекарите трябва да ходят нормално на работа.

Никога не съм бил антиваксър, хубаво е, че има ваксини

Никога не съм бил антиваксър, хубаво е, че има ваксини. Това заяви пред bTV доцент Атанас Мангъров. Който иска да се ваксинира, това д...

Мангъров се спря на примера Израел, която е сред страните с най-масова ваксинация.

"Към вчерашна, днешна и въобще през изтеклата седмица те имат 3-4 пъти повече новозаразени, отколкото в нашата страна. Една значителна част от новозаразените - даже основната част, са ваксинирани по два пъти.

Това, което се казва винаги, когато стане дума за резултатите в нашата страна, е, че в нашата страна има по-висока смъртност от или с COVID. Смъртността се определя от две неща.

Едното е здравния статус на населението, което за нашата страна може да се каже, че не е добро, защото нашето население е застаряващо и нашето население е с множество придружаващи заболявания и като цяло нашият народ не живее твърде дълго.

Ние сме били винаги на челните места по смъртност както в ЕС. Не можем да очакваме при един такъв статус на населението, когато се появи заболяване, което натоварва всички органи и системи, резултатите да са блестящи. Другото нещо, от което се определя смъртността в една страна, това е състоянието на здравната система. За нашата страна може да се каже, че то съвсем не е блестящо", каза още доц. Мангъров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване