Държавата абдикира от Ковид – вече не знаем прецизно какво се случва

7504
Държавата абдикира от Ковид – вече не знаем прецизно какво се случва
Снимка: Getty Images

В България винаги се е тествало малко за коронавирус (Ковид). А сега, след като Министерството на здравеопазването (МЗ) и НЗОК отнеха на общопрактикуващите лекари да дават направление за безплатно PCR изследване (плаща се от държавата т.е. НЗОК на база бюджета на Касата, който се формира от данъците и здравните осигуровки на българите), PCR тестовете рязко намаляха. Това каза пред Actualno.com доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Проблемът беше засегнат и от проф. Радка Аргирова, едно от най-известните имена в българската вирусология. А той е изключително важен, защото малкото PCR тестове всъщност пречат да се състави реалистична моментна картина на заразата от Ковид, да се разбере какво се случва и защо.

Вместо PCR – защо не ползваме позната технология, която не отстъпва и може да е по-евтина?

Защо в България не се използва отдавна позната технология за тестване и откриване на вирус вместо PCR? Отговорът на този въпрос се оказ...

От цели две седмици в сайта на НЦЗПБ няма справка кои варианти на коронавируса са най-разпространени. Тази справка се прави на база секвениране на определен брой от положителните ковид тестове. Но има уловка – само PCR тестовете могат да се секвенират, антигенните не могат. В момента обаче седмично се събират едва около 3000-3500 PCR теста и засега положителните са под 300! С други думи, твърде малко, за да може да се направи пълен цикъл от секвениране.

"Оптималният минимум е 10% от положителните PCR проби да се изпращат за секвениране. Не всички лаборатории обаче изпращат, а тези, които изпращат, си ги събират, за да ползват транспорт по-нарядко (транспортът не е безплатен). Освен това, за да се секвенира, пробата трябва да отговаря на опрделени PCR условия и опитът ни е, че това са малко повече от половината от изпратените проби. А ние пък, за да пуснем секвенатора, трябва да съберем поне 100 проби", посочва доц. Гломб.

Това означава, че няма актуална справка кой или кои варианти на вируса почват да доминират в даден момент. Съответно, това пречи на по-точни прогнози.

Българският пример – последната известна информация е към първата половина на месец май (до 17 май). Според нея, доминира вариант BA.2 на Омикрон. Само че по това време новите случаи на Ковид намаляваха, спадаше и процентът на положителни тестове. Но отново по това време се появяваха проби на т.нар. нюйоркски генетични линии на Омикрон – BA.2.12 и BA.2.12.1. Те са по-заразни от BA.2 с между 23% и 27%. Сега вече явно има ускоряващо се увеличение на новите случаи на Ковид: Седмицата на коронавируса: Заразата отново настъпва по-силно. Но заради липсата на актуална информация от секвенирани тестове, не е ясно дали това се дължи на тези генетични линии или на почващите да доминират в Европа BA.4 и BA.5 (те са с около от 20% до 35% по-заразни от BA.2). А е важно да се знае, защото при сегашната ситуация не може да се прогнозира по-точно дали започващата вълна е заради т.нар. нюйоркски генетични линии или на BA.4 и BA.5. Ако са нюйоркските генетични линии, тогава може да се очаква и вълна от BA.4 и BA.5, които явно почват да доминират в Европа т.е. две поредни вълни и по-продължително време на по-високо ниво заболели. Но след като няма по-скорошни данни от секвениране, това не може да се каже.

Омбудсманът иска пак да има безплатни PCR тестове

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до здравния министър проф. Асена Сербезова и до управителя на Националната здравнооси...

Преди около три месеца парламентът сложи край на т.на.р извънредна епидемична обстановка. Но управляващите не оставиха безплатните PCR тестове – какво отпадна, припомнете си ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com