Държавата абдикира от Ковид – вече не знаем прецизно какво се случва

7555
Държавата абдикира от Ковид – вече не знаем прецизно какво се случва
Снимка: Getty Images

В България винаги се е тествало малко за коронавирус (Ковид). А сега, след като Министерството на здравеопазването (МЗ) и НЗОК отнеха на общопрактикуващите лекари да дават направление за безплатно PCR изследване (плаща се от държавата т.е. НЗОК на база бюджета на Касата, който се формира от данъците и здравните осигуровки на българите), PCR тестовете рязко намаляха. Това каза пред Actualno.com доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Проблемът беше засегнат и от проф. Радка Аргирова, едно от най-известните имена в българската вирусология. А той е изключително важен, защото малкото PCR тестове всъщност пречат да се състави реалистична моментна картина на заразата от Ковид, да се разбере какво се случва и защо.

Вместо PCR – защо не ползваме позната технология, която не отстъпва и може да е по-евтина?

Защо в България не се използва отдавна позната технология за тестване и откриване на вирус вместо PCR? Отговорът на този въпрос се оказ...

От цели две седмици в сайта на НЦЗПБ няма справка кои варианти на коронавируса са най-разпространени. Тази справка се прави на база секвениране на определен брой от положителните ковид тестове. Но има уловка – само PCR тестовете могат да се секвенират, антигенните не могат. В момента обаче седмично се събират едва около 3000-3500 PCR теста и засега положителните са под 300! С други думи, твърде малко, за да може да се направи пълен цикъл от секвениране.

"Оптималният минимум е 10% от положителните PCR проби да се изпращат за секвениране. Не всички лаборатории обаче изпращат, а тези, които изпращат, си ги събират, за да ползват транспорт по-нарядко (транспортът не е безплатен). Освен това, за да се секвенира, пробата трябва да отговаря на опрделени PCR условия и опитът ни е, че това са малко повече от половината от изпратените проби. А ние пък, за да пуснем секвенатора, трябва да съберем поне 100 проби", посочва доц. Гломб.

Това означава, че няма актуална справка кой или кои варианти на вируса почват да доминират в даден момент. Съответно, това пречи на по-точни прогнози.

Българският пример – последната известна информация е към първата половина на месец май (до 17 май). Според нея, доминира вариант BA.2 на Омикрон. Само че по това време новите случаи на Ковид намаляваха, спадаше и процентът на положителни тестове. Но отново по това време се появяваха проби на т.нар. нюйоркски генетични линии на Омикрон – BA.2.12 и BA.2.12.1. Те са по-заразни от BA.2 с между 23% и 27%. Сега вече явно има ускоряващо се увеличение на новите случаи на Ковид: Седмицата на коронавируса: Заразата отново настъпва по-силно. Но заради липсата на актуална информация от секвенирани тестове, не е ясно дали това се дължи на тези генетични линии или на почващите да доминират в Европа BA.4 и BA.5 (те са с около от 20% до 35% по-заразни от BA.2). А е важно да се знае, защото при сегашната ситуация не може да се прогнозира по-точно дали започващата вълна е заради т.нар. нюйоркски генетични линии или на BA.4 и BA.5. Ако са нюйоркските генетични линии, тогава може да се очаква и вълна от BA.4 и BA.5, които явно почват да доминират в Европа т.е. две поредни вълни и по-продължително време на по-високо ниво заболели. Но след като няма по-скорошни данни от секвениране, това не може да се каже.

Омбудсманът иска пак да има безплатни PCR тестове

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до здравния министър проф. Асена Сербезова и до управителя на Националната здравнооси...

Преди около три месеца парламентът сложи край на т.на.р извънредна епидемична обстановка. Но управляващите не оставиха безплатните PCR тестове – какво отпадна, припомнете си ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване