Държавата осъдена по дело, свързано с потенциално канцерогенни лекарства, за които се увърта

34237
Държавата осъдена по дело, свързано с потенциално канцерогенни лекарства, за които се увърта
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата се отказа от досъдебно производство по жалба срещу изказвания на проф. Георги Чернев относно възможен канцерогенен ефект на лекарства за кръвно (бел. ред. – т.нар. клас "сартани"). Това съобщи самият проф. Чернев пред Actualno.com.

Жалбата е подадена от адвокат Евгений Цотов, а по същество тя е за всяване на паника. Става въпрос за жалба по чл. 326 от Наказателния кодекс – съгласно неговите текстове, "който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога", може да влезе в затвора до 2 години, а ако има "настъпили значителни вредни последици", присъдата може да е от затвор до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

По този текст от закона прокуратурата повдигна обвинение на председателя на Българския фармацевтичен съюз и бивш ръководител на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова-Сербезова. Какъв беше случаят – можете да си припомните ТУК, а ТУК е реакцията на българския съд, като вече има дело в Страсбург срещу България заради действията на прокуратурата.

На изричен въпрос на Actualno.com дали в случая с проф. Чернев прокуратурата е спряла разследването заради липса на доказателства или заради несъстоятелна теза на жалбата, професорът отговори, че доколкото знае, става въпрос за несъстоятелна теза – той тепърва ще вземе всички документи по случая, които държавното обвинение ще предостави на адвоката му. Проф. Чернев изрази съмнение и, че някой е подсказал на адвокат Цотов да подаде жалба.

Защо? Причината, според професора, са неговите и на негови колеги-българи публикации в международни научни източници по отношение на сартаните*. В поредица от материали, Actualno.com информира читателите си за тези научни трудове, включително за реакцията на българската държава – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК, която беше категорично отхвърлена от проф. Чернев – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

"Това са абсолютно реални неща и в най-скоро време ще предоставим на Actualno.com данни за още четири-пет случая, които сме официализирали в американски списания – за нови случаи на развитие на две, до три, до четири ракови форми едновременно след приложението на сартани. Тези теми стават много горещи в целия свят – ние сме първите хора, които официализират с научни публикации", каза проф. Чернев пред Actualno.com.

С посочване на имена

До Нова година ще официализираме 5 нови научни публикации, уточни проф. Чернев. И продължи с конкретно име – фармацевтичният гигант "Новартис". Той визира съдебни перипетии на компанията в САЩ – по-конкретно споразумение за почти 680 млн. долара заради практики като даване на парични облаги на лекари, за да предписват те лекарства на компанията (подробности на английски език – тук).

"Споменавам я, защото тази фирма е първата фирма, която е обект на обсъждания и дискусии в рамките на нашите изследвания, а именно – че първият валсартан индуциран кожен меланом, първият случай в световната (медицинска) литература, се появява след употребата на препарат на тази фирма. Това са двата препарата на тази фирма – единият е "Ексфордж" (Exforge), а другият е "Диован" (Diovan) (бел. ред. – търговското име на валсартан)", заяви проф. Чернев пред Actualno.com. Той припомни, че на сайта на БДДХ има публикувано открито писмо до "Новартис" точно заради двата препарата.

Искахме още през 2018 година компанията да потвърди, че не само вторични продукти в препарата като нитрозамините може да са канцерогенни, а и активната съставка. "Новартис" не отговори категорично на този въпрос, а коментира, че нейните препарати не са засегнати от нитрозамини, обясни проф. Чернев. Той е категоричен, че има няколко описани случаи, които говорят, че е възможно активната съставка на горепосочените препарати да предизвика меланом.

Извън "Новартис" обаче професор Чернев говори и за конкретни български политици – предишният здравен министър Кирил Ананиев (в момента е финансов министър), предишният вътрешен министър Младен Маринов и премиерът Бойко Борисов. Той използва думи като "неглижиране" по адрес на Ананиев, визирайки официалния отговор от здравното министерство до Actualno.com за действията на Изпълнителната агенция по лекарствата по подадени от проф. Чернев и данни на база анамнеза от пациенти, развили различни форми на рак. Тези форми, според професора, са се появили заради употреба на сартани. Проф. Чернев счита, че поведението на Ананиев е довело до страдание на редица пациенти. "Това съвсем смело го заявявам и ще го докажем в следващите три седмици с още много сериозни научни трудове, които потвърждават нашата теза", коментира дерматологът пред Actualno.com. И настоя за отговор на Ананиев "защо манипулира данните", които предаде на Actualno.com, визирайки следните противоречия – че в официалния отговор се казва: "Европейската база данни за нежелани лекарствени реакции, която съдържа над 15 000 000 съобщения (включително всички български съобщения), до този момент не е разглеждала сигнал за връзка между сартани и поява на меланом", докато Европейската агенция по лекарствата (EMA) пише съвсем друго нещо в отговор до проф. Чернев по електронен път – НАУЧЕТЕ ТУК.

Присъда на първа инстанция

Оказа се, че проф. Чернев е съумял да осъди МВР болница за неправомерно освобождаване от поста му на ръководител на кожната клиника на болницата. Съдебното решение е прясно и може да се обжалва – засега не е ясно дали това ще стане.

"Осъдих ги за неправомерно освобождаване от длъжност", каза дерматологът. И припомни как още по времето на Младен Маринов начело на МВР имаше обяснение по случая и как станала грешка с назначението на негов заместник. "По нареждане на фармацевтичните фирми трябваше да бъда освободен", категоричен е професорът за уволнението си. Той добави, че съдът сега е постановил да бъде върнат на работа плюс парично обезщетение.

"Искам да се официализира, че на практика в момента беше осъден Бойко Борисов, неговото МВР и неговото назначение. Бойко Борисов е абсолютно запознат с цялата проблематика, което ще го докажем както в български, така и в международен съд", подчерта пред Actualno.com проф. Чернев.

Професорът каза и, че се е обърнал към международни институции заради действията на българската държава по темата. Той не конкретизира кои са тези организации при изричен въпрос на Actualno.com, с мотив, че не иска да има нерегламентирани опити за въздействие върху тях от управленската ни класа. "Нека е една малка изненада", заяви проф. Чернев.

* Съгласно казаното от проф. Чернев пред Actualno.com в предишно интервю, сартаните имат канцерогенен ефект според наличността на определени рецептори в клетките на даден човек (т.е. не във всеки случай) - конкретно става въпрос за растеж на меланома! За кои рецептори става въпрос, ПРОЧЕТЕТЕ ТУК! Повече подробности за специализирани научни публикации можете да откриете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com