Държавата призна за объркване с данните за коронавируса и математиката пак не е съвсем ясна

7827
Държавата призна за объркване с данните за коронавируса и математиката пак не е съвсем ясна
Снимка: Getty Images/Guliver

Има разминавания в статистическата картина за коронавируса. Това стана ясно от обясненията на зам.-здравния министър Жени Начева за информационната система за COVID-19 (coronavirus.bg).

Има разминаване за броя на PCR тестовете, както и корекция на смъртните случаи. Първо – смъртните случаи станаха 159 т.е. 12 повече спрямо обявеното на 4 юни сутринта, защото имало недокладвани случаи от болници през месеците април и май. Те били изяснени впоследствие, с лабораторни резултати за потвърждаване на причината за смъртта.

Още 8 случая на коронавирус в България, в Турция има нови ограничения, картината и по света

Случаите за предишното денонощие са 33, т.е. добавени са нови 8 към съобщените вчера сутринта общо 2585 случая, става ясно от съобщение...

Шокиращо, ръководителят на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев каза, че специално за София, където се оказа, че има 5 починали повече от досега смятаното, имало проверка на пациенти - какво е състоянието им, и се оказало, че те били починали. "Водят се в болницата хоспитализирани", уточни той, като заяви, че не била посочена причината за смърт.

Второ – не са направени 223 теста, както беше илюстрирано в информационната система, а 1276, по думите на Начева, като не бил отчетен периодът 16:00 – 24:00 часа на 04.06.2020 г. Остава неясно обаче как така са направени 1276 PCR теста, като Начева съобщи за 87 890 PCR теста към края на вчерашния ден и 85 435 теста към края на онзи ден (второто число е по думите на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, а Жени Начева го потвърди), което прави съвсем различно число – 2 455 теста!

Шокиращо или не, зам.-здравният министър каза, че за вчера новите случаи са 35 - след като за последно бяха 34! Оказа се, че към 25-те случая от онзи ден се добавят 7, а не 8 - 1 от тези 8 се добавя към вчерашния ден!

Начева обясни, че отделните структури нямали еднакъв статистически подход и опит за отчитане на случаите с коронавирус, заради голямото напрежение.

За системата – 77 болници вкарват данни в нея, както и 144 лаборатории, като 32 от тях са сертифицирани от здравното министерство. Обяснено беше и от ръководителя на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, че данните са от лаборатории, от болници и от РЗИ.

Край с брифингите на Щаба за коронавируса

Фактите когато говорят, е безспорно – ние се справихме прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори ...

Жени Начева добави, че здравното министерство ще прави и прессъобщение, поясняващо актуализацията на статистиката. Освен това, актуализацията ще се прави в полунощ – например в 0:00 часа на 6 юни ще разберем даните за 5 юни (сега знаем данните до 4 юни включително). Според нея, вече всичко в системата е коригирано.

"Щеше да бъде голямо учудване, ако нямаше разминаване между числата", коментира и проф. Тодор Кантарджиев, част от ръководството на Националния оперативен щаб (НОЩ). По думите му, било различно по електронен път и по хартиен път, като той заговори за "обучение на персонала".

"Който работи, той греши", добави Кантарджиев, според който и в бъдеще ще има грешки. "Има още грешки за изчистване", предупреди и д-р Данчо Пенчев. Вчера, 4 юни, голяма софийска болница качила 70 хоспитализирани, а това било грешка - заради напрежението, по думите на Пенчев.

Изпълнител на системата coronavirus.bg е "Информационно обслужване". А Жени Начева увери, че всеки, който вкарва данни, влиза с потребителско име и парола т.е. оторизирани лица - затова и се правят корекции, тъй като има и редактори, които хващат грешки.

Още: "Корекция в статистиката с коронавируса в България - в крайна сметка по-ниска заболеваемост"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com