Държавата призна за объркване с данните за коронавируса и математиката пак не е съвсем ясна

7873
Държавата призна за объркване с данните за коронавируса и математиката пак не е съвсем ясна
Снимка: Getty Images/Guliver

Има разминавания в статистическата картина за коронавируса. Това стана ясно от обясненията на зам.-здравния министър Жени Начева за информационната система за COVID-19 (coronavirus.bg).

Има разминаване за броя на PCR тестовете, както и корекция на смъртните случаи. Първо – смъртните случаи станаха 159 т.е. 12 повече спрямо обявеното на 4 юни сутринта, защото имало недокладвани случаи от болници през месеците април и май. Те били изяснени впоследствие, с лабораторни резултати за потвърждаване на причината за смъртта.

Още 8 случая на коронавирус в България, в Турция има нови ограничения, картината и по света

Случаите за предишното денонощие са 33, т.е. добавени са нови 8 към съобщените вчера сутринта общо 2585 случая, става ясно от съобщение...

Шокиращо, ръководителят на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев каза, че специално за София, където се оказа, че има 5 починали повече от досега смятаното, имало проверка на пациенти - какво е състоянието им, и се оказало, че те били починали. "Водят се в болницата хоспитализирани", уточни той, като заяви, че не била посочена причината за смърт.

Второ – не са направени 223 теста, както беше илюстрирано в информационната система, а 1276, по думите на Начева, като не бил отчетен периодът 16:00 – 24:00 часа на 04.06.2020 г. Остава неясно обаче как така са направени 1276 PCR теста, като Начева съобщи за 87 890 PCR теста към края на вчерашния ден и 85 435 теста към края на онзи ден (второто число е по думите на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, а Жени Начева го потвърди), което прави съвсем различно число – 2 455 теста!

Шокиращо или не, зам.-здравният министър каза, че за вчера новите случаи са 35 - след като за последно бяха 34! Оказа се, че към 25-те случая от онзи ден се добавят 7, а не 8 - 1 от тези 8 се добавя към вчерашния ден!

Начева обясни, че отделните структури нямали еднакъв статистически подход и опит за отчитане на случаите с коронавирус, заради голямото напрежение.

За системата – 77 болници вкарват данни в нея, както и 144 лаборатории, като 32 от тях са сертифицирани от здравното министерство. Обяснено беше и от ръководителя на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, че данните са от лаборатории, от болници и от РЗИ.

Край с брифингите на Щаба за коронавируса

Фактите когато говорят, е безспорно – ние се справихме прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори ...

Жени Начева добави, че здравното министерство ще прави и прессъобщение, поясняващо актуализацията на статистиката. Освен това, актуализацията ще се прави в полунощ – например в 0:00 часа на 6 юни ще разберем даните за 5 юни (сега знаем данните до 4 юни включително). Според нея, вече всичко в системата е коригирано.

"Щеше да бъде голямо учудване, ако нямаше разминаване между числата", коментира и проф. Тодор Кантарджиев, част от ръководството на Националния оперативен щаб (НОЩ). По думите му, било различно по електронен път и по хартиен път, като той заговори за "обучение на персонала".

"Който работи, той греши", добави Кантарджиев, според който и в бъдеще ще има грешки. "Има още грешки за изчистване", предупреди и д-р Данчо Пенчев. Вчера, 4 юни, голяма софийска болница качила 70 хоспитализирани, а това било грешка - заради напрежението, по думите на Пенчев.

Изпълнител на системата coronavirus.bg е "Информационно обслужване". А Жени Начева увери, че всеки, който вкарва данни, влиза с потребителско име и парола т.е. оторизирани лица - затова и се правят корекции, тъй като има и редактори, които хващат грешки.

Още: "Корекция в статистиката с коронавируса в България - в крайна сметка по-ниска заболеваемост"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com