Експерт: Медицината изчезна от кабинетите на лекарите

2653
Експерт: Медицината изчезна от кабинетите на лекарите
Снимка: Getty Images/Guliver

Срещу желанието за качествено здравеопазване стои некачествено финансиране. Това заяви д-р Дечо Дечев - изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Ив.Рилски" при представяне на резултатите от професионална дискусия на лекари по проблемите в здравеопазването у нас.

Според д-р Дечев трябва да се постигне реално остойностяване на медицинската услуга. Политиците трябва да предложат допълнителни средства за здравеопазване и да решат откъде да дойдат средствата, смята още той, съобщи БГНЕС.

Всички говорят за това, че лекарите не получават толкова, колкото трябва, заяви д-р Дечев. Поради организационни причини един лекар е натоварен с пъти по-малко работа спрямо един лекар в чужбина и ако се отнесе обемът на работа към това, което получава лекарят, ще се стигне до нелицеприятни истини. За типа болница, в която съм, персоналът е повече спрямо аналогични звена в ЕС.

Москов поиска най-тежки наказания за хората, които посягат на лекари

Хората, които посягат над лекари, трябва да усетят цялата строгост на закона. Това каза пред bTV здравният министър Петър Москов след п...

Броят на лекарите по щат съотнесен към броя дейности или щатните легла е повече. В чужбина два пъти по-малко лекари правят два пъти повече работа. Има причина на централно ниво, която да се преодолее и да се даде възможност за това лекарите да увеличат обема на работата си, но не им се позволява заради наложени ограничения.

Според него, трябва да се промени парадоксът една болница за спешна дейност да бъде и дружество по търговския закон. На тези болници статутът трябва да бъде променен, допълни още той.

През последните 10 г. доболничната помощ беше неглижирана трайно и това се вижда от бюджетите на НЗОК. Там се вижда каква е тенденцията и каква е била политиката. Медицината изчезна от кабинетите на лекарите там се гледа да не се прекрачат граници и да не последва глоба от НЗОК, коментира д-р Георги Ставракев от Асоциация на специалистите от доболничната помощ.

Според него трябва да се акцентира повече върху остойностяването и реалното заплащане на лекарския труд в болничната и доболничната помощ. Необходимо е също и да се увеличи делът на публичното финансиране до достигане до 6% от БВП. Към момента поне 6 млрд. лв. трябва да бъдат парите за здраве.

Лекари събират от ученици такса "извинителна бележка"

Лични лекари са въвели такси „издаване на извинителна бележка“ и за издаване на болнични за деца. Това разказват в социални...

Каквато и реформа да правим най-важно е какви са докторите. Това заяви и проф. Асен Гудев от Съюза на българските медицински специалисти. Обществото трябва да се стреми към заможни и знаещи доктори, а не към алчни и невежи лекари. У нас се появиха алчни и невежи лекари. Независимо от обема дейност, влязохме в много лош сценарий. Хората се опитват да се избягат от този модел, ако заплатата зависи от броя на болните, то доникъде няма да го докараме, заяви той. Той беше категоричен, че тежките болести се лекуват, но са скъпи като лечение и се правят с наука.

Ако ресурсът не бъде утилизиран правилно, ако не се намалят излишните изследвания и хоспитализации, все ще е така. Без наука, ако назначаваме скенер, за да се вземе комисионна. Или масовата практика лаборатории да работят срещу комисионни. Когато говорим за стандарти страхотна еклектика се създаде. По света принципите са прости - медицина на доказателствата не може да предложим нещо, което не е минало през цедилката на науката, коментира още проф. Гудев.

В медицината дребен текст не трябва да има, заяви той и допълни, че дейността им трябва да е базирана на наука.

Относно лекарствената политика Владимир Афенлиев от БГ Фарма, заяви, че всички партии пишат за прогенерична лекарствена политика, но като ги попитат за подробности, политиците започват да говорят за демокрация. Крайно време е у нас лекарствената политика да стане константа и тя и принципите в нея да не зависят от това коя партия е на власт, заяви Афенлиев. В най-бедната страна в ЕС - България, пациентите доплащат най-много за лекарства, каза още той. В момента се получава парадокс, когато здравната каса задоволи достъпа до лечение с нови медикаменти, поради начина на създаване на системата на реимбурсация, това удря другата група пациенти, които се лекуват по здравна каса, заяви Афенлиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване