Експерт по комуникация: Езикът за COVID-19 - различен, истеричен, навяващ страх и притеснения

3237
Експерт по комуникация: Езикът за COVID-19 - различен, истеричен, навяващ страх и притеснения
Снимка: iStock/Guliver

Различен, истеричен, навяващ страх и притеснения. Така определи езика за COVID-19 и пандемията на политиците и медиите Даниел Киряков от Центъра за анализ и кризисни комуникации в студиото на „Лице в лице“ по БТВ.

„Някои апелират към действие, други към бездействие. На моменти сме в хаос на посланията“, допълни той. „Посланието „говори с емпатия“ на разбираем език, не махленски, открито, в студио, с добре подбрани думи отваря много врати. Комуникацията е управленска функция. Тук е много важен моментът един лидер наистина да се обърне не само към своите избиратели, но към нацията с послания, които биха били емпатични, достъпни. Биха успокоили хората, не биха въвели в опит за тълкуване какво е искал да каже лирическият герой. Този тон трябваше да бъде възприет още от март месец насам“, обясни Киряков.

COVID-19 и психическото ни здраве: Как да запазим спокойствие

Пандемията от коронавирус вади на преден план старите ни непреработени страхове, тревожости, раздели и липси, които не сме успели да пр...

Експертът открива разлики в начините на изразяване на президента, премиера и на различните министри, като този на здравеопазването. „Някои от тях показват гъвкавост, някои от тях показват разбиране на материята. Няма да навлизаме в детайлен анализ кой, как, какви цели е преследвал, за да употреби дадено послание. При нас, а и в други държави в момента има поне три кризи – политическа, икономическа, здравна. Сечението между тези три кризи е липсата на доверие, липсата на прозрачност“, заяви той.

„Има медии, за които фактологията и източника са изключително важни. Това е функция на професионализма вътре в тях. Търсенето на жълтината, на скандала, не носи полза на аудиторията. Медията освен информативна функция има отговорността да възпитава и същевременно да направлява своята аудитория в посока на що-годе разумност“, коментира експертът по комуникации. Той забелязва и връзка между медиите, които подкрепят властта и начина, по който те представят пандемията като най-страшното нещо на света.

„По този начин в тази безпрецедентна ситуация властимащите се представят или като наши спасители, или като хора, които са изчерпали всички възможни решения да бъдат направени за спасяването. Този тон внася този хаос и тази излишна патетика“, обясни Киряков.

„Имаме нужда всички да се научим как да разчитаме определени данни особено в тази неизвестност, каквато е коронавирусът. Данни от вчера вече са стари и тук не става въпрос за борсова информация, а за здравна. Динамиката е огромна и отговорността е на медиите“, заяви Киряков.

Психолог: В колективна невроза сме, предстои дълга психоемоционална криза

"В момента ние сме в колективна невроза – не само в България, в света. В екзистенциална, многопластова криза. Всъщност на карта е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com