Експерт по комуникация: Езикът за COVID-19 - различен, истеричен, навяващ страх и притеснения

3212
Експерт по комуникация: Езикът за COVID-19 - различен, истеричен, навяващ страх и притеснения
Снимка: iStock/Guliver

Различен, истеричен, навяващ страх и притеснения. Така определи езика за COVID-19 и пандемията на политиците и медиите Даниел Киряков от Центъра за анализ и кризисни комуникации в студиото на „Лице в лице“ по БТВ.

„Някои апелират към действие, други към бездействие. На моменти сме в хаос на посланията“, допълни той. „Посланието „говори с емпатия“ на разбираем език, не махленски, открито, в студио, с добре подбрани думи отваря много врати. Комуникацията е управленска функция. Тук е много важен моментът един лидер наистина да се обърне не само към своите избиратели, но към нацията с послания, които биха били емпатични, достъпни. Биха успокоили хората, не биха въвели в опит за тълкуване какво е искал да каже лирическият герой. Този тон трябваше да бъде възприет още от март месец насам“, обясни Киряков.

COVID-19 и психическото ни здраве: Как да запазим спокойствие

Пандемията от коронавирус вади на преден план старите ни непреработени страхове, тревожости, раздели и липси, които не сме успели да пр...

Експертът открива разлики в начините на изразяване на президента, премиера и на различните министри, като този на здравеопазването. „Някои от тях показват гъвкавост, някои от тях показват разбиране на материята. Няма да навлизаме в детайлен анализ кой, как, какви цели е преследвал, за да употреби дадено послание. При нас, а и в други държави в момента има поне три кризи – политическа, икономическа, здравна. Сечението между тези три кризи е липсата на доверие, липсата на прозрачност“, заяви той.

„Има медии, за които фактологията и източника са изключително важни. Това е функция на професионализма вътре в тях. Търсенето на жълтината, на скандала, не носи полза на аудиторията. Медията освен информативна функция има отговорността да възпитава и същевременно да направлява своята аудитория в посока на що-годе разумност“, коментира експертът по комуникации. Той забелязва и връзка между медиите, които подкрепят властта и начина, по който те представят пандемията като най-страшното нещо на света.

„По този начин в тази безпрецедентна ситуация властимащите се представят или като наши спасители, или като хора, които са изчерпали всички възможни решения да бъдат направени за спасяването. Този тон внася този хаос и тази излишна патетика“, обясни Киряков.

„Имаме нужда всички да се научим как да разчитаме определени данни особено в тази неизвестност, каквато е коронавирусът. Данни от вчера вече са стари и тук не става въпрос за борсова информация, а за здравна. Динамиката е огромна и отговорността е на медиите“, заяви Киряков.

Психолог: В колективна невроза сме, предстои дълга психоемоционална криза

"В момента ние сме в колективна невроза – не само в България, в света. В екзистенциална, многопластова криза. Всъщност на карта е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com