Електронна система ще следи наличностите на лекарствата в България

820
Електронна система ще следи наличностите на лекарствата в България
Снимка: БГНЕС

Електронна система ще следи наличностите на лекарствата в България, решиха депутатите с окончателно приети текстове от законопроекта за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Данните в системата ще са показател дали има риск от недостиг за определен медикамент, като ще се забранява реекспорта му. Срещу измененията се обявиха от БСП с мотива, че информационната система все още не е създадена и не е ясно дали ще заработи.

Мими Виткова: Двата варианта за здравна реформа са взаимно изключващите се

"Проблемът е, че и в двата варианта не ни казват какъв е проблемът. Двата варианта са взаимно изключващите се. В единият се признава, ч...

Георги Михайлов от БСП обоснова решението на социалистите да не подкрепят промените в закона.

"Изключително важен е законът, изключително сериозен, но той почива на един балон, който в момента се надува. Сега оттук да започнем да чакаме създаването на системата и след това да видим дали тя работи или не, в чии интерес е всичко това и какъв ви е ефекта от целия законопроект?"

Председателят на Здравната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова упрекна левицата.

"Вчерашното ви решение да не се регистрирате в зала и днешното заявление ми дава основание да имам сериозни съмнения, че вие закриляте реекспорта на медикаменти в България, който оставя българските граждани без лекарства. Аз съм удивена, защото вие в комисия подкрепихте голяма част от текстовете на закона".

Здравната лапачка

Ако на някой не му е особено известно, защото твърде много гледа разните риалитита, които всъщност са предимно виртуалитита, България и...

Дариткова защити създаването на специализирана електронна система в рамките на закона, а не в последваща наредба на Здравното министерство и обясни, че тя ще проследява и анализира лекарствените продути, включени в позитивния лекарствен списък и ще се администрира и поддържа от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Депутатите удължиха законодателната си програма до окончателното приемане на целия законопроект за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com