Епидемиолог: Мерките срещу коронавируса бяха хаотични, пандемията се развива закономерно

8888
Епидемиолог: Мерките срещу коронавируса бяха хаотични, пандемията се развива закономерно
Снимка: БГНЕС

Последния месец процентът на положителните за Covid-19 хора се движи между 4 – 5 на сто, като не всички от тях са болни. Тоест не става дума за някакво специално увеличаване на случаите. България изостана с развитието на болестта в началото заради строгите мерки и всъщност сега наблюдаваме закономерно развитие на един естествен биологичен процес, коментира епидемиологът проф. Мира Кожухарова в сряда пред БНР.

"Нещо специално като развитие или противоречие в развитието на пандемията аз не виждам.", заяви тя.

Тя определи голяма част от решенията на здравните власти по отношение на мерките като хаотични и смята, че не е имало добра комуникация. Така появата на епидемията у нас е била съпроводена с изключително лоша комуникация, което е довело не толкова до епидемиологични последици, колкото до социални.

Доц. Кунчев заговори за COVID болница, в Благоевград натискът от коронавируса става сериозен

Равносметката не е лоша, в сравнение с началото на пандемията нещата са по-добре. Фактът, че има над 850 души в болница, а никъде няма ...

"Но хаотичност се наблюдава не само у нас, а и в целия свят. За щастие последните дни сме свидетели на едно по-реалистично гледане на нещата, включително и от администрациите на големите международни организации, така и на национално ниво.

Пандемията е биологичен процес и това, което може да направи медицината и обществото, е да намали щетите, без да си прави илюзията, че ще го победи. Това, което в началото създаде неправилно впечатление у хората - че ако се заключим у дома, този вирус ще изчезне. Такива неща не стават в биологията", категорична е проф. Кожухарова.

На въпрос какви са спецификите на коронавирусната инфекция специално за България, епидемиологът поясни, че за страната липсва добра статистика относно положителните случаи – каква част от тях са болни и каква част просто имат положителен PCR – тестове и са изследвани по повод на това, че са контактни или че са решили да пътуват в чужбина.

"Въпреки критиките към Китай, те още от април месец съобщават отделно броя на положителните проби и броя на болните хора – това е важно от клинична и епидемиологична гледна точка", каза тя.

Здравният министър: Няма да има нови ограничителни мерки, ситуацията в домовете за възрастни е овладяна

Към настоящия момент мерките, които са в България, са абсолютно достатъчни, те са т. нар. "меки мерки". Няма нужда от тяхното разширяв...

Според проф. Кожухарова положителното е, че броят на хората в тежко състояние все още не е висок и здравната система е успяла да се подготви за тази пандемия. Има и яснота колко легла ще са необходими в бъдеще. "Така епидемията може да бъде управлявана", посочи тя.

При преобладаващия процент от заразените хора инфекцията преминава без симтоми и не нанася някакави увреди на организма, допълни още епидемиологът.

На въпрос как е удачно да започне новата учебна година проф. Кожухарова заяви, че децата, учениците и студентите трябва да посещават учебните заведения, иначе пропуските в образованието за тях ще са големи в бъдеще.

Мира Кожухарова е на мнение, че учебните заведения не са най-рисковите, такива са домовете за възрастните хора, заради настанения в тях рисков контингент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com