Ето я пълната заповед за новите мерки, които влизат в сила в четвъртък

16717
Ето я пълната заповед за новите мерки, които влизат в сила в четвъртък
Снимка: БГНЕС

Излезе официалната заповед за новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 21 октомври, четвъртък. Тя е публикувана на сайта на Министерство на здравеопазването.

В нея се потвърждава заявената от днес от здравния министър Стойчо Кацаров забрана за посещения в търговските центрове тип МОЛ, магазините с нетна търговска площ над 300 кв м, базарите и изложенията на закрито. Изключение се допуска по отношение на магазините, които предлагат предимно хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти или са разположени в търговски център тип МОЛ. 

"Зелен сертификат": Кога се броим за официално преболедували от коронавирус?

Т.нар. зелен сертификат, който ще почне да действа от 21 октомври, 2021 година в България, всъщност се състои от 3 възможности за доказ...

Изключение от забраната се прави за 100% ваксиниран или преболедувал персонал в съответния обект, както и за лицата, заети с мероприятието. Допуска се изключение и в случаите, когато ръководителят на обекта или организаторът на мероприятието е взел решение и е създал необходимата организация за допускане в обекта, съответно на мероприятието само на лица, които са ваксинирани или преболедували, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване - т.нар. зелен сертификат. Изключение се допуска и при представяне на отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта или мероприятието PCR тест или бърз антигенен тест, който трябва да е направен до 48 часа преди това.

Със зелен сертификат се допуска и провеждането на присъствени групови занятия за възрастни в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Документът важи и за посещенията на музеи, галерии, кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито. С него се допуска и посещения на спортни състезания за картотекирани състезатели към лицензирани спортни федерации, както и посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.

Със заповедта се потвърждава решението да се преустановят посещенията в центровете за подкрепа на личностно развитие, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. Изключение се допуска само по отношение на центровете за специална образователна подкрепа. Преустановява се и провеждането на тиймбилдинг и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи, без значение наличието на сертификат за ваксинация или преболедуване. 

Преустановяват се и присъствените учебни занятия в училищата във всички общини с достигната 14-дневна заболяемост над 750 на 100 000 население. Спират се присъствените учебни занятия на 50% от паралелките в училищата в общините с достигната 14-дневна заболяемост между 500 и 750 на 100 000 население. Присъственото обучение се осъществява по график, утвърден от министъра на образованието и науката. Преустановяват се и присъствените учебни занятия на 50% от паралелките в училищата в общините с достигната 14-дневна заболяемост между 250 и 500 на 100 000 население, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или поставяне под карантина на над 30% от паралелките. Присъственото обучение се осъществява по график, утвърден от директора на училището.

За къде ще ви трябва "зелен сертификат" и за къде не?

От четвъртък влизането в ресторанти, кина и молове ще става само със зелен сертификат за поставена ваксина, преболедуване или PCR тест....

Учебните занятия в училищата и детските градини при присъствено обучение се осъществяват при спазване на Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и детските градини, утвърдени от министъра на образованието и науката и министъра на здравеопазването и публикувани на интернет страницата на Министерство на образованието и науката. Всички ученици от пети до дванадесети клас, както и целия педагогически и непедагогически персонал в училищата носят защитна маска за лице по време на престоя и обучението им в училищата. Часовете по физическо възпитание и спорт се провеждат на открито. Тези решения са в унисон с предложенията на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за осъществяването на учебната дейност в условията на четвъртата вълна на заразата. 

Преустановяват се и свижданията в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий, както и свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

Работодателите в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора организират работния процес, като допускат до работа само служители с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване.

В администрацията пък трябва да се направи организация на работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако в зависимост от характера на работа това не е възможно.

Новите мерки: Всички дейности на закрито - само със "зелен сертификат"

Всички дейности на закрито ще се извършват само при наличието на зелен сертификат - завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, направ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване