Еuronews: Болното здравеопазване в България оставя пациентите уязвими

5350
Еuronews: Болното здравеопазване в България оставя пациентите уязвими
Снимка: iStock/Guliver

България преживява криза в здравеопазването, хиляди лекари и медицински сестри напускат за по-добре платена работа в Западна Европа. Това твърди изданието Еuronews в статия, озглавена „Болна система: Българската здравна система оставя пациентите уязвими“.

Трима от всеки четирима български студенти по медицина казват, че са изкушени да напуснат. Основните дестинации са Германия, Австрия и скандинавските страни, посочва медията, цитирана от БГНЕС.

Според Euronews това, че Европейският съюз предоставя на България широко финансиране за обновяване на медицинската инфраструктура, не помага за справяне с кризата на работна сила. „Резултатът е здравна система, която оставя пациентите без ключови услуги“.

Изданието цитира лекарят в „Спешно отделение“ Кристина Манчева, взела решението да остане в страната. „Основният проблем е липсата на медицински персонал навсякъде - но особено в спешните отделения. Изпитваме остра нужда. Работим с по-малко от половината нужен персонал, от който наистина се нуждаем“.

Миналата есен, припомня Еuronews, българските здравни работници излязоха на улицата в знак на протест. Протестиращите поискаха минимална заплата от 460 евро за медицински сестри и поне 600 евро като начална заплата за лекарите. Правителството обеща да отдели около 100 милиона евро за здравеопазване, като голяма част от него ще отидат за повишаване на заплатите.

„Но проблемът не е свързан само с недостига на персонал. България старее бързо и медицинските нужди нарастват“, се казва в статията. Според информацията в нея, Организацията на обединените нации изчислява, че България ще загуби 23 на сто от останалото си население до 2050 г. Само Германия е „внесла“ около 50 000 лекари от чужбина.

В интервю Данчо Кирашки, директор на частната клиника „Омега“ във Видин и лекар в местната държавна болница, споделя за наскоро затвореното отделение по неврология в града. Той казва, че последствията от изтичането на мозъци са „ужасни“ за пациентите.

Нечовешки условия и липса на специалисти в психиатричните болници

Пожарът в столичния психодиспансер отново се повдигна темата за лошите битови условия и липсващи специалисти в държавните психиатрични ...

„Нямаме достатъчно специализиран медицински персонал. Липсват ни ключови медицински отделения - а болниците, които все още разполагат с тях, са на около 60 до 100 километра оттук. Преди имахме около 300 лекари във Видин, днес тази цифра се е свила до около 120“, казва той.

Публикувано е и интервю с един от лекарите, решили да напуснат страната.

Патологът Румяна Тодорова живее от пет години в Германия - един от около 2000-те български лекари, работещи днес там. „Лекарите не са оценени достатъчно в българското общество“, казва тя. „За да станеш лекар са необходими много усилия. Притеснявам се дали няма да загубя ентусиазма си към медицинската професия или мотивацията си, предвид факта, че сме изправени пред болна система".

Но все още има някаква надежда за българската здравна система, се казва още в материала.

В подкрепа на това са цитирани думите на Велина Гергелчева, ръководител на отделението по неврология в Университетска болница „Софиямед“, която заявява, че младите лекари трябва да имат свобода на избор. „За да станете топ експерт, може да е добре да изберете работа в друга държава, да трупате знания и опит в чужбина, защо не? Аз самата работих две години в Германия, в Мюнхен, преди отново да се върна в България“.

Ананиев: 850 медици ще специализират по трансплантация до 2023 г.

До 2023 година 850 лекари и медицински сестри ще бъдат квалифицирани в областта на трансплантацията. Това съобщи здравният министър Кир...

Тя призовава за по-добро заплащане на лекарите, инвестиции в съвременна технология и предоставяне на 10-годишна кариерна перспектива за младите лекари в съответствие със западноевропейските конкуренти.

25-годишният невролог Александър Фарфаров иска да остане в България - но той също иска да промени системата. Според думите му, цитирани в статията, трябва да се създадат частни здравноосигурителни каси и младите лекари да получат възможности за изследвания и кариера в цяла България.

„Трябва да направим селските райони по-привлекателни за младите хора, за да могат те да живеят там. Това не се отнася само до здравеопазването, а и до социалния сектор като места, където те могат да имат семейства".

За да забави изтичането на мозъци, Световната здравна организация издаде кодекс, в който препоръчва да не се наема медицински персонал от региони с лоша здравна инфраструктура. Но изселването продължава - и набиращите персонал агенции процъфтяват.

В заключение Euronews цитира думите на лекаря от „Спешно отделение“ Манчева: „В България имаме наистина добри лекари и наистина боли от загубата на тези колеги. На тези, които са напуснали, казвам: Върнете се в страната си, върнете се у дома, върнете се в България“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com