Фалстарт на рецептите за лекарства на COVID болни

2202
Фалстарт на рецептите за лекарства на COVID болни
Снимка: iStock

С фалстарт започна издаването на рецепти за безплатни лекарства за пациенти с COVID. Въпреки че заповедта на здравните власти влезе в сила от 17 септември, голяма част от поликлиниките с COVID-зони връщат пациентите, съобщи вестник "Сега" .

Новината за безплатните лекарства и прегледи за пациенти с коронавирус излезе официално от Министерството на здравеопазването, но здравната каса и центровете с COVID зони се оказаха неподготвени. Поликлиниките връщат пациенти, тъй като още нямат сключени допълнителни анекси със Здравната каса и чакат инструкции за работа. Други медицински центрове все още нямат необходимия софтуер за издаване на електронни рецепти. 

Удължават облекчения режим за отпускане на лекарства по НЗОК

Облекченият режим за отпускане и предписване на лекарства по Здравна каса се удължава до 30-и юни, предава БНР. Дотогава включително а...

„Не можем да изписваме лекарства. Предвид очаквания нов анекс към договора с касата, нека да видим първо какви условия на работа ще ни предложат”, обясни пред Нова тв Таня Евтимова, управител на 11 ДКЦ-София. Така към момента в тази COVID зона в София може само да диагностицират и преглеждат пациентите, след това да ги насочат към личните лекари, а те да издадат рецепти и то за платени лекарства. Сега всички очакват новите разпоредби. 

От здравната каса уведомиха, че анексите към договорите са изготвени, но предстои да бъдат подписани в началото на следващата седмица. 

Няма яснота и кой ще носи отговорност за наблюдението на пациентите с изписани лекарства не от личен лекар, а в COVID зона. Личните лекари твърдят, че няма указания дали проследяването до пълното възстановяване ще бъде от лекарите, работещи в COVID зоната, или тези пациенти ще бъдат прехвърлени към тях. 

Отговорът от здравното министерство е, че отговорност ще носят лекарите, изписали рецептата. „Проследяването на състоянието на болните ще става основно дистанционно, но при влошаване, ще ходят пак там и ще бъдат хоспитализирани, насочвани от същите лекари”, каза зам.-министър Петров. 

Лекарствата по Здравна каса - вече само с електронна рецепта

Лекарствата по Здравна каса ще се дават само с електронна рецепта. Новите правила важат за всички медикаменти, които НЗОК покрива напъл...

Междувременно от аптеките вече имат готовност за изпълняване на безплатните рецепти. „Направихме ъпдейт на нашата система, който дойде от Здравната каса, имаме готовност да приемаме такива рецепти. С тези лекарства се работи, както и с другите по Здравна каса”, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки. Пациентите без здравна осигуровка няма да имат право на безплатните лекарства.

Прочетете още по темата: Великобритания одобри обещаващо лекарство срещу COVID-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com