Фандъкова вижда навременни мерки срещу COVID-19, но се закани на коледните базари, които позволи

1926
Фандъкова вижда навременни мерки срещу COVID-19, но се закани на коледните базари, които позволи
Снимка: БГНЕС

Следим много внимателно всеки ден. Трябва да има баланс, да се вземат реални мерки, които действително ще доведат до резултат. Смятам, че последователно се вземат тези мерки, които да доведат до намаление на събирането на хората и защитата на рискови групи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос дали управляващите не са закъснели с вземането на мерки.

Фандъкова смята, че реакцията е била навременна и на национално ниво, и в София. И обясни, че през последните две седмици имало плавно понижение на заболелите. На това твърдение водещият на сутрешния блок на Нова телевизия попита дали са фалшиви данните, след като се правят все по-малко PCR тестове, тъй като още няма направление за безплатен такъв тест, а антигенните тестове не влизат в статистиката. Около 30% от антигенните тестове са положителни, при над 5000 преминали през поликлиниките за безплатно такова тестване – следим внимателно, обясни столичният кмет.

"Галъп": Новите мерки по-скоро се приемат добре

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете. Обществото обаче продълж...

Над 7000 са проверените под карантина в София, каза Фандъкова и продължи, че „това е друга тема”, след като ѝ беше казано, че в национален мащаб карантинираните са по-малко от активните случаи на коронавирус съгласно Единния информационен център.

Кметицата увери, че коледните базари в София (те са три) се проверяват много, имало вече и глоба за организатор на единия от тях (не стана ясно за кой), санкции за търговци. Работното им време ще бъде намалено – от 22:00 до 20:00 часа, но категорично е забранена консумация на място.

„Повечето хора спазват мерките и носят маски”, увери кметицата, след като ѝ беше даден пример за проверка в градския транспорт, заснета от медиите, за която шофьорът предупредил пътниците и всички си сложили маски преди да бъдат спрени. В последно време имало единични актове за неносене на маска в градския транспорт, каза още Фандъкова.

Що се отнася до мръсния въздуха, столичната кметица призова да не се генерализира т.е. да се показвали само определени дни. Според Европейския индекс за чистота на въздуха нямаме сериозен проблем, каза Фандъкова. Тя обаче призна, че в последно време сме имали огромни пикове на замърсяване на въздуха в София. На въпрос защо, след като имаше и почивни дни, тя пак насочи към горенето на твърдо гориво, но обърна внимание на първо място на „комплексни причини”. Тя посочи като такива и строителството, вдигането на прах от коли, излизащи от зелени площи, които нарече „кални”.

Проф. Балтов: На 50% ще спаднат новозаразените в рамките на 2 седмици

Смятаме, че в рамките на 2 седмици ще спаднат на 50% случаите на новозаразените. Това заяви пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен...

На следващата сесия на Столичния общински съвет ще се гледа промяна по отношение на зеления билет за градския транспорт. Сега е при 2 станции нормата да е над 200 микрограма за 24 часа, ще се променя да е 150 микрограма и ще се промени времето за отчет – от 16:00 до 16:00, а не от 0:00 до 24:00 часа.

Още: "Пореден черен рекорд: 221 души с коронавирус починали за денонощие"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com