Фирма на Домусчиев се похвали, че Ивермектин работи срещу коронавируса

18918
Фирма на Домусчиев се похвали, че Ивермектин работи срещу коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Ивермектинът блокира проникването на транспортния протеин на вируса в ядрото на клетката и затруднява мултиплицирането му, което в условия на разрастваща се пандемия ни даде основание ивермектинът да бъде включен в контролирано клинично проучване. Това съобщават за 24 часа от Хювефарма ЕООД относно изследванията на препарата Хювемек® (ивермектин).

Компанията коментира официално темата след като отказа да говори пред Actualno.com с мотива, че не можело да говори преди официалната регистрация на препарата. В сегашното съобщение обаче не се обявява такава, а намерение за по-мащабно клинично проучване.

Домусчиев може да не казва на държавата поне още няколко месеца дали "Ивермектин" работи срещу коронавируса

38% от възложителите/спонсорите не са докладвали резултатите от приключили клинични изпитвания (бел. ред. - на медицински препарати) в ...

"В периода май-октомври 2020 година проведохме в България първото в Европейския съюз многоцентрово, рандомизирано, двойно сляпо, плацебо-контролирано Фаза 2 клинично изпитване на ивермектин при пациенти с КОВИД-19. Клиничното проучване беше планирано веднага след първите съобщения за установен in-vitro ефект на ивермектина срещу вируса SARS-COV-2 през април 2020 г.

Изпитваният продукт, произведен от Хювефарма, беше Хювемек® - таблети съдържащи 3 мг ивермектин. Клиничното изследване бе проведено в 12 лечебни заведения – едни от водещите центрове в лечението на пациенти с КОВИД-19 (бел. ред. - по информация на Actualno.com то е било прекратено предварително в 3 от лечебните заведения, включително в клиниката по вътрешни болести на "Пирогов". В интервю пред "Капитал" началникът ѝ доктор Петър Атансов обясни, че проучването е спряно заради наплив от пациенти с тежко прекарване на COVID-19 и след експертен съвет е взето решение да лечението им да се съсредоточи в утвърдени вече протоколи, а не с експериментално лекарство. Лекарят намекна и, че не е съгласен с всички параметри на проучването - дизайнът на изследването е на "Хювефарма"). Изследването се проведе съгласно одобрения от Изпълнителната агенция по лекарствата протокол и в съотвествие с изискванията за клинични изпитвания в ЕС и действащите национални разпоредби.

Според "Хювефарма", в рамките на клиничното проучване приемът на Хювемек® беше започван веднага след преминати скринингови процедури, включващи положителен PCR тест и начало на симптоматиката не повече от 7 дни преди започване на терапията. Пациентите са лекувани в болнична обстановка и под надзор на лекари-специалисти. Прилаганата дозировка е била 400 мкг/кг ивермектин / респ. плацебо на ден в три поредни дни. Общо 100 пациенти са включени в изследването и рандомизирани поравно в двете рамена – Хювемек® или плацебо. Това значи, че изборът дали се взема "Ивермектин" или плацебо се прави от компютър, като нито пациентът, нито лекарят знаят какво точно се дава. А предварителната заявка за изследването беше за 120 пациенти.

Вече са известни и основните резултати от проведеното клинично проучване. "Наблюдава се ускорено изчистване на вируса (отчетено с RT-PCR тестове) на 3-ия и 4-ия ден след началото на приема на Хювемек®. Този сравнително ранен ефект ще бъде взет предвид при планиране на последващите проучвания. Друг основен резултат от приема на Хювемек® е значителното подобрение на клиничното състояние на пациента, измерено чрез скалата на Световната здравна организация (СЗО), разработена за стандартизирана оценка на състоянието при заболяване от КОВИД-19 (WHO 9-category ordinal scale), като разликата между групата с прием на Хювемек® и тaзи с прием на плацебо показва статистическа достоверност в полза на групата с Хювемек®.

Държи ли Домусчиев действащо лекарство срещу коронавируса?

Темата COVID-19 или новия коронавирус превзе живота ни от вече една година насам. Към момента има широк консенсус, че ваксинацията срещ...

Едни от най интересните резултати, свързани с приема на Хювемек® са подтискането и нормализирането на важни биомаркери на възпалението, които се приемат към настоящия момент за ключови индикатори на патологичните процеси, свързани с развитието на КОВИД-19, като D-Dimer и C - Reactive Protein (CRP). Този позитивен ефект на Хювемек® се установява още на 3-ия ден след приема на продукта и продължава да се наблюдава при значителна част от пациентите на терапия с продукта. Силно завишените показания на D-Dimer се считат за основен индикатор за тежко протичане на заболяването. Нормализирането на този показател е потенциален индикатор за намаляване на формирането на микротромби в съдовата система (не само в белия дроб) и вероятно ограничаване на развитието на тежките, животозастрашаващи стадии на болестта. Този ефект предстои да бъде изследван в последващи проучвания. За периода на изпитването няма наблюдавани сериозни нежелани събития, така както са дефинирани по протокол. Анализът на безопасността на тествания продукт Хювемек® в изпитаната доза сравнен с плацебото не показва нежелани реакции, които потенциално да се дължат на ивермектина.

В хода на провеждане на клиничното проучване са установени нови факти, свързани с ползите от приложението на ивермектин при лекуване на пациенти с КОВИД-19, в резултат на които Хювефарма ЕООД е подала международни заявки за патент. Тези данни ще бъдат публикувани след приключване на процедурата. Екипът на Хювефарма ЕООД счита, че проведеното клинично проучване с продукта Хювемек® за лечение на пациенти с КОВИД-19 показва обещаващи резултати и дава основание направените до момента значителни инвестиции на собствени средства за разработка и клинични проучвания да бъдат продължени. Компанията планира да обсъди с регулаторните органи различните варианти, включително възможността за стартиране на по-мащабно Фаза 3 клинично проучване. Отчитайки необходимостта от бързото разработване на лекарствен продукт за лечение на КОВИД-19, Хювефарма е в контакти и оказва съдействие на международен консорциум от изследователи, който си е поставил за цел да обедини резултатите от повече от 60 клинични изследвания провеждани по света за използването на ивермектин за лечение на КОВИД и да ги представи пред Световната Здравна Организация (WHO) с цел включване на ивермектин в списъка на препоръчаните терапии за лечение на КОВИД-19".

Очаква се клиничният доклад от изследването да бъде приключен от ангажираните експерти и внесен в ИАЛ през февруари 2021 г. Предстои данните от проучването на Хювефарма ЕООД да бъдат публикувани в международно признато научно издание.

Още: Домусчиев може да не казва на държавата поне още няколко месеца дали "Ивермектин" работи срещу коронавируса

Ивермектин - панацея срещу коронавирус? (ВИДЕО)

През лятото на 2020 година бившият здравен министър Кирил Ананиев обяви, че започва клинично изпитание на "Ивермектин" като препарат за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com