Ген. Мутафчийски: Мерките ще дадат резултат най-рано след две седмици

3044
Ген. Мутафчийски: Мерките ще дадат резултат най-рано след две седмици
Снимка: Министерски съвет

Затягането на мерките е навременно решение, защото Националният оперативен щаб (НОЩ) и Министерството на здравеопазването следят зорко ситуацията относно заболяваемост и смъртност. Всички държави в сходна ситуация - това са Белгия, Франция, Италия, взеха такива мерки в мига, когато достигнаха нивата над 600 заразени на 100 000 души население. България също трябваше да вземе тези строги, но в сравнение с много други държави, и сравнително либерални мерки. Това заяви професор-доктор генерал-майор Венцислав Мутафчийски, председател на НОЩ, на брифинг тази сутрин.

"Това беше трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение. Навременно, защото щабът и Министерство на здравеопазването следят зорко какво се случва в страната и в света по отношение на заболеваемост и смъртност. Всички държави, които достигнаха досега тези нива на заболеваемост и смъртност, отнесени към 100 000, предприеха такива мерки в момента, в който ги достигнаха. Това се случи в Белгия, Франция, Италия. Затова и там бяха въведени много по-рано. Достигайки нивата над 600 на 100 000 България трябваше да вземе тези строги, въпреки че в сравнение с другите държави, доста по-либерални мерки", каза той.

България е трета в ЕС и втора на Балканите по смъртност от Covid-19 на 14-дневна база

На база 14-дневна заболяемост от Covid-19 България е на 13-о място в ЕС и Европейското икономическо пространство, заяви на редовен бриф...

"Не става въпрос за затваряне по домовете, както и никога не е ставало въпрос в България. Това са спекулации още от пролетта. Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според нашите анализи и наблюдения как се случва в другите държави ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките и намаляване на смъртността, което се очаква през втората, края на третата седмица. Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да удържи на натиска, който става все по-непосилен. Имаме достатъчно болнични легла, но с напредването на пандемията и увеличаване на заболеваемостта намалява броят на медицинските екипи, които могат да се грижат за тях. И те се заразяват, както всички български граждани. В момента имаме над 2 000 души медицински персонал, който иначе активни работи на първа линия, и е извън строя. Това намалява възможностите на здравната система. Както и да укрепваме, няма как да заменим живата сила. Не става въпрос за затваряне по домовете, както никога не е имало. Това са спекулации още от пролетта. Целта е да се намали нивото на заболяваемост, което ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждането на мерките, както и намаляване на смъртността - от третата. Това е абсолютно необходимо", добави ген. Мутафчийски.

Имаме достатъчно легла, но с напредване на пандемията намалява броя на медицинските екипи. Те се заразяват, както всички останали български граждани. Имаме над 2000 души медицински персонал извън строя, повтори генералът. Няма как да заменим живата сила. Човешкият живот е абсолютната ценност. Няма да затваряме държавата, но мерките ще дадат резултат.

Трябва да опазим колкото се може повече хора живи и здрави до идването на ваксината, завърши Мутафчийски.

Още: "Решено: Локдаун без вечерен час"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване