Гимназии и университети минават на онлайн обучение, затварят нощни клубове и дискотеки

13239
Гимназии и университети минават на онлайн обучение, затварят нощни клубове и дискотеки
Снимка: БГНЕС

Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование в цялата страна. Това става ясно от нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов

Присъствените учебни занятия в институциите от системата на предучилищното и училищното образование за учениците от прогимназиален и начален етап на образование се провеждат в съответствие с изготвените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19.

МЗ: Карантината е еднаква за всички, без изключения

„Във връзка с публикации в медиите, че продължителността на карантината ще бъде намалена за конкретни лица, ви информираме, че по...

Преустановява се обаче присъствените занятия във висшите учебни заведения. Спират и груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска по отношение на дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито също ще се провеждат без публика. Изключение се допуска по отношение на международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра и задължително носене на защитни маски за лице.

Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. Всички заведения за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници осигуряват физическа дистанция от 1,5 метра между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. Преустановява се и организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

PCR тестът на здравния министър е отрицателен

Резултатът от PCR тестът на здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов е отрицателен. Това съобщи самият той в пост във Facebook. О...

Мерките влизат в сила на 29 октомври и важат до 12 ноември. 

Целият текст на заповедта може да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване