Гимназии и университети минават на онлайн обучение, затварят нощни клубове и дискотеки

13207
Гимназии и университети минават на онлайн обучение, затварят нощни клубове и дискотеки
Снимка: БГНЕС

Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците от гимназиален етап на образование в цялата страна. Това става ясно от нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов

Присъствените учебни занятия в институциите от системата на предучилищното и училищното образование за учениците от прогимназиален и начален етап на образование се провеждат в съответствие с изготвените от Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищното образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19.

МЗ: Карантината е еднаква за всички, без изключения

„Във връзка с публикации в медиите, че продължителността на карантината ще бъде намалена за конкретни лица, ви информираме, че по...

Преустановява се обаче присъствените занятия във висшите учебни заведения. Спират и груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска по отношение на дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито също ще се провеждат без публика. Изключение се допуска по отношение на международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки, при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра и задължително носене на защитни маски за лице.

Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. Всички заведения за хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници осигуряват физическа дистанция от 1,5 метра между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти с обществено предназначение, търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. Преустановява се и организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

PCR тестът на здравния министър е отрицателен

Резултатът от PCR тестът на здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов е отрицателен. Това съобщи самият той в пост във Facebook. О...

Мерките влизат в сила на 29 октомври и важат до 12 ноември. 

Целият текст на заповедта може да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com