X
 
 

Хората с увреждания с право на финансова помощ по няколко направления

1935 0
photo of Хората с увреждания с право на финансова помощ по няколко направления
Снимка: iStock/Guliver
Съгласно приети промени в Закона за хората с увреждания и според въведената индивидуална оценка, те ще имат право на финансова подкрепа за помощни средства, за приспособления, съоръжения и медицински изделия. 

Хората ще имат право на финансова подкрепа и за лично моторно превозно средство, за приспособяване на жилище, за балнеолечение или рехабилитация, за наем на общински жилище.

Индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания, приеха депутатите

Парламентът прие окончателни промени в Закона за хората с увреждания, касаещи индивидуална оценка на хората в неравностойно положение.&...

Директорите на дирекции „Социално подпомагане“ ще издават заповедите за отпускане на финансовата подкрепа.

Въз основа на индивидуалната оценка ще се издават направленията за предоставяне на лична помощ с брой часове, социални услуги или вид подкрепа.

Индивидуалната оценка ще се издава за срока, посочен в експертното решение за процента на трайно намалена работоспособност или вида и степента на увреждане.

Тя ще се изготвя въз основа на информация за: самооценката на човека с увреждане за затруднения в домашни условия; увреждането, здравословното състояние; вида на затруднението; степента на включване в социалната среда; мобилността на човека с увреждане в социалната среда и извън дома му.

Парламентът прие създаването на Съвет за наблюдение на правата на хората с увреждания

Народното събрание прие окончателни промени в Закона за хората с увреждания, с които се създава Съвет за наблюдение, чиято цел е наблюд...

Индивидуалната оценка ще се изготвя по Методика, предложена от социалния министър и одобрена от Министерски съвет.

Оценката ще трябва да се изготви в срок до края на месеца след този, в който са подадени документите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.