И преболедувалите с антигенен тест след 1 декември 2020 г. ще получат "зелен сертификат"

10752
И преболедувалите с антигенен тест след 1 декември 2020 г. ще получат "зелен сертификат"
Снимка: БГНЕС

Преболедувалите, чието заболяване е установено с антигенен тест, ще могат да извадят "зелен сертификат". Това важи за всички преболедували, диагностицирани с този вид тест след 1 декември 2020. Той ще има същата валидност като PCR-теста. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг с просветния министър Николай Денков в Министерския съвет. 

Кацаров съобщи, че Министерският съвет е одобрил закупуването на 3000 дози моноклонални антитела. Министърът обясни, че става дума за лекарствен продукт, неразрешен за употреба - затова е разрешил използването му със заповед.

"Това е нов лекарствен продукт, втора възможност на лекарите да лекуват болни с коронавирус. Досега имаше само една възможност - с "Ремдесивир", уточни той. 

Здравният министър: Не си даваме сметка какво ни чака, зеленият сертификат важи докато не кажем друго

Почти 10 е сериозността на положението по десетобалната система. Народът ни е изправен пред огромно изпитание. Повечето хора не си дава...

Първите доставки се очакват до края на този месец, като се прави всичко срокът да бъде съкратен.

Министърът каза още, мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта, всичко, което не е посочено в заповедта, е изключено. 

"Тъй като чух как ще се влиза в администрацията и църквите. Тези сгради са изключени от заповедта. Мерките дори са облекчаващи. Досега режимът на спортни заседания на открито беше без публика. Сега ще са пред публика при "зелен сертификат". Същото и за нощните заведения, които ще могат да работят и след 22 часа, ако клиентите им необходимия документ", допълни Кацаров.

Той уточни, че мерките са противоепидемични, те не засягат правото на труд, те не принуждават хората да се ваксинират, а намаляват риска от разпространяване на вируса. 

Ето я пълната заповед за новите мерки, които влизат в сила в четвъртък

Излезе официалната заповед за новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 21 октомври, четвъртък. Тя е публикувана на сайта ...

"Насоката като цяло на мерките е да се ограничат дейностите, които са по-скоро с развлекателен характер, които са извън обичайното ни ежедневие. Магазините - засягат само тези с над 300 кв. м. За всички останали не се изисква "зелен сертификат". Банкови институции и хранителните магазини не са засегнати от тези мерки", уточни министърът.

В системата на образованието системата на зеления сертификат не се прилага заради желанието да се запази присъствен учебен процес.

По думите на министър Кацаров епидемичната ситуация е изключително сложна. Високият брой заразени хора поставя под риск капацитета на лечебните заведения да приемат повече болни. 

"Както сте забелязали, недоволството от мерките е предимно от политическите партии. За мен е разбираемо - те са в кампания. Каквото и да предприема като министър, ще бъда атакуван от тях. Мерките бяха обявени, докладът на главния държавен здравен инспектор беше публикуван в края на миналата седмица, изпратих писма до повечето браншови и съсловни организации, които ще бъдат засегнати от тези мерки. Проведох заседание на разширения съвет но епидемиология, проведох и среща с ръководителите на всички болнични асоциации", обясни министър Кацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com