Има опасност общински болници да затворят врати, алармират от сдружението им

4342
Има опасност общински болници да затворят врати, алармират от сдружението им
Снимка: pixabay

Нещата в общинските болници не са добри нито кадрово, нито финансово. Има опасност някои болници да затворят заради липсата и на двете. Това предупреди в предаването "Преди всички" по БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Относно заявката на здравното министерство да отпусне допълнителни средства за болниците Тотев коментира, че от огласените 19 милиона се оказва, че сумата е 6 милиона. 

Той обърна внимание, че са нужни пари, които да бъдат дадени само за заплати, за мотивиране нашия персонала да продължи да работи в отделенията, при положение, че е в пенсионна и следпенсионна възраст, с всички рискове, които има тази възраст. "И при тази ситуация ние няма да успеем най-вероятно да дадем заплати. Най-вероятно ще има хора, които ще предпочетат да се приберат вкъщи, за да се спасят от заплахата", предположи той. 

Според него общинските болници биха били по-полезни, ако лекуват патологията, която така или иначе имат, защото наличието на един Covid-пациент би затворило цяло вътрешно отделение, а предстои и грип с неговите усложнения. 

„Искаме увеличаване на цените на пътеките, които са недооценени до момента и които козметично винаги са били увеличавани“, заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев във връзка с исканото 10% повишаване на цените на клиничните пътеки, клиничните и амбулаторните процедури и новия анекс към Националния рамков договор. 

Всички лекари и сестри в болницата в Карлово заплашиха да си тръгнат

Пореден медицински бунт и в Карлово – медицинските работници са готови да подават колективна оставка. Да отговорят от министерств...

„Това са масовите пътеки. Пътеките, които се работят на първо и второ ниво, които са основни за нас, че даже и за областните болници и за немалка част от частните болници“, уточни той. 

Надценените пътеки от порядъка на няколко хиляди лева, процентно увеличавайки ги, те винаги са били добре оценени, посочи д-р Тотев в предаването „Преди всички“. „Защото на 400 – 10% е 40, на 8000 е 800, може да се направи проста аритметика.“ 

„Тези нови допълнителни пари ще позволят да се задържим над водата, казано образно“, коментира Неделчо Тотев и припомни, че болниците искат като антикризисна мярка до края на годината да остане и разплащането на 85% от заработеното от онези лечебни заведения, които не успяват да достигнат определения за месеца бюджет: Както 60/40 за бизнеса. Защо ние да бъдем ощетени?“. 

Исканото увеличение няма да компенсира допълнителните разходи на общинските болници, които те правят заради пандемията, защото макар и не на предния фронт, те приемат пациенти от спешните портали. 

„И приемайки тия пациенти, ние не знаем какви са. Ние се сблъскваме с тях, ние ги диагностицираме, констатираме, че някои от тях са Covid-позитивни и ако вече са влезли в стационара, трябва да извикаме републикански консултант и допълнително да си платим консултацията и те да бъдат извозени към съответната болница, която има разкрито Covid-отделение. Отделно карантините. Затваряме отделения за 14 дни, дезинфекции безкрайни“, описа ситуацията Неделчо Тотев. 

НСОБ: Общинските болници са дискриминирани от държавата

От Сдружението на общинските болници заявиха, че са дискриминирани от държавата и я обвиняват, че тя отделя повече пари и внимание на б...

За първото полугодие Здравната каса е изплатила на болниците с 200 милиона по-малко от предвиденото в бюджетите и според тотев основната причина е, че рязко пациентопотокът спадна към всички болници.

"Хората решиха под страха да не се заразят от Covid да стискат зъби и да правят опити за лекуване вкъщи. И когато вече състоянието им до такава степен зазлее, че няма накъде вече, през Бърза помощ влизат – силно комплицирани, силно усложнени заболяванията, които имат. И съответно – лечението за тях е по-скъпо. Но намалявайки пациентопотока, ние реално не можем да стигнем определените ни лимити“, посочи той. 

Общинските болници нямат информация с какви натрупани резерви разполага НЗОК заради неусвоени лимити, стана ясно от думите на д-р Тотев. „Опасност винаги има, защото от тия пари, икономисаните средства, могат да отидат за изплащане на задължения към други каси извън страната, за лекарства и точно за това са нашите опасения", посочи Тотев и подчерта: "Затова настояваме пред Лекарския съюз да бъде по-твърд в преговорите, защото винаги в крайна сметка отстъпваме.“

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com