Имунолог за коронавируса: Не пийте имуностимулатори, може витамин D

28881
Имунолог за коронавируса: Не пийте имуностимулатори, може витамин D
Снимка: iStock/Guliver

Това, което не бива да се пие, са средства, които стимулират имунната система - имуностимуланти. Витамин D не е имуностимулиращ, но е добре да се пие при недостиг. Лично аз не бих препоръчал да се пият витамини като превенция. Това заяви имунологът проф. д-р Доброслав Кюркчиев.

"Повечето хора си представят имунната система като един добър страж, който колкото е по-силен, толкова по-добре – ами не е така", многозначителен беше професорът пред Нова телевизия.

Академик обясни кога да вземаме витамини заради COVID-19 и каза за ново лекарство

Когато сте здрави, когато нямате клинични симптоми, вземате витамини и стимулатори. Когато имате симптоми, не го правите сами, защото м...

Всеки случай е индивидуален – според възрастта, начина му на живот, минали заболявания, настоящи хронични заболявания, поясни Кюркчиев. Според него, сега не е времето да се правят спекулативни изследвания и самолечение.

Теоритично всичко може да навреди имунитета ни. Не желая да се ангажирам с определени продукти, защото може да повлияят различно на хората, обясни Кюркчиев.

Има смисъл да се измерят нивата на витамин D в нивото на организма и да се пие, ако има недостиг, поясни професорът. "И с корона, и без корона бих съветвал нещо да се взема, ако то е липсващо, а не е плод на някакви медийни спекулации", добави той.

По думите на Кюркчиев, към 4-5 ден има втори пик при COVID-19, когато имунната система дава хаотичен отговор в опит да се преодолее вируса и се стига до цитокинова буря - в случаите, в които имунитетът не е балансиран.

Проблеми с ваксината на Pfizer - не може да бъде доставено предвиденото за 2020 г. количество

Поради логистични проблеми, фарамцевтичният гигант Pfizer е намалил броя на дозите коронавирусна ваксина, които очаква да достави до кр...

Професорът е категоричен и, че повторна зараза с COVID-19 е много рядко срещана. По-скоро хората мислят, че болестта ги повтаря заради т.нар. мултиинфламаторен синдром - т.е. отново закъсняла реакция на имунната система.

За ваксините срещу коронавируса, проф. д-р Кюркчиев беше многозначителен – бих се възползвал от правата си, които ми липсват, не желая личните ми свободи да бъдат ограничавани. "Ще си сложа от първата ваксина, която дойде", каза професорът, като пак повтори, че не желае да му се ограничават личните свободи. Според него, е възможно да има автоимунни реакции при ваксина, но е абсурдно да се прояви такова само заради начина на поставяне на ваксината. РНК ваксините са много иновативни, от имунологична гледна точка ваксината е брилянтна.

Имало е далеч по-сериозни предизвикателства пред човечеството и то се е справило. Това е част от живота – вероятно ще има и в бъдеще, обобщи Кюркчиев. Той предупреди – отделно от необразованите хора, има сериозно образовани извън медицината, които си мислят, че могат да се самолекуват.

Още: Над 4500 са вече починалите след заразяване с коронавирус у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com