Информацията за броя на ковид карантинираните вече не е публична, но всъщност е

15019
Информацията за броя на ковид карантинираните вече не е публична, но всъщност е
Снимка: Getty Images/Guliver

Информацията за броя на хората, попаднали под карантина заради COVID-19, вече не е публична. Това става ясно от отговор на здравното министерство на въпроси на Actualno.com по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Крайно интересно обаче е, че здравното министерство се позовава на заповед отпреди 2 години за това, което казва. Става въпрос за заповед, издадена 2 дни преди коледните празници на 2020 година.

Дословно отговорът на министерството гласи: "Съгласно посочената заповед всички карантинирани лица се вписват в Националната информационна система за борба с COVID-19, Регистър на лицата, поставени под карантина и на потвърдените случаи на COVID-19, поставени в изолация в лечебно заведение, изпълняващо болнична помощ или в домашни условия. В този Регистър ежедневно постъпва информация по автоматизиран път с данни за лицата, които подлежат на поставяне под карантина. Регистърът не е публичен и достъп до него имат само посочените в заповедта компетентни институции".

Регистърът обаче всъщност е с много повече данни и отделна структура, докато на Единния информационен портал почти през цялата 2021 година имаше данни с броя на хората, които са карантинирани заради COVID-19 и с броя на тези, които са под активна карантина към дадена дата. Става въпрос за данни в графа "Виж динамични карти с актуална статистика" на Единния информационен портал. Актуализацията в тази графа спря да бъде окончателно подавана към началото на декември 2021 година (преди това месец-два спорадично имаше проблеми), което Actualno.com многократно отразява – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Уникалното в случая е, че всъщност вече има актуализация на данните за карантинираните в Единния информационен портал. Към 21.01.22 г. 105 316 карантинирани, но активните случаи пак според портала са вече 187 765 - т.е. доста повече от потвърдени като активни случаи хора още не са официално карантинирани. Седмици наред обаче карантинираните стояха на кота 37 282 - става въпрос за хората под активна карантина към дадена дата.

Вчера, 20 януари, Actualno.com зададе въпрос и на националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за случващото се. Доц. Кунчев отговори, че това е въпрос на функционалност, трябвало да се говори с "Информационно обслужване" и добави, че той самият не следи показателите, така че е необходима допълнителна проверка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com