Ивермектин - панацея срещу коронавирус? (ВИДЕО)

75911

През лятото на 2020 година бившият здравен министър Кирил Ананиев обяви, че започва клинично изпитание на "Ивермектин" като препарат за лечение на COVID-19. Към днешна дата вече има болници, които активно прилагат лекарството в борбата с коронавируса.

Какво показват първите резултати? Какво е широкото му приложение и може ли то да замени ваксините, особено като превенция? Отговори на тези въпроси дава проф. д-р Иво Петров, началник на Клиниката по кардиология към Университетска болница Аджибадем Сити Клиник.

Лекарство, което бие ефекта на ваксините срещу коронавируса - мълчи ли се?

Още от самото начало на пандемията COVID-19, когато стана кристално ясно, че не се намира бързо едно лекарство срещу проклетия нов коро...

"Ивермектин" е вече част от протокола за лечение на пациенти с коронавирус в нашето Ковид-отделение на Сити Клиник в базата ни в кв. "Младост". Това се базира на клиничните ръководства на няколко доста престижни институции, както в САЩ, така и в Израел. Разбира се, той е част от комплексното лечение, не е единствената терапия и смятам, че засега поне като първоначална регистрация, ефектът е доста добър. Прилагаме го вече от 1 месец на приблизително около 50 пациенти", споделя проф. д-р Петров.

"Рано е да се каже още, но когато се прилага в първите няколко дни от началото на симптоматиката, нашето първоначално впечатление е, че значително по-бързо се потискат симптомите, по-леко протича заболяването и по-рядко се налага да се прибягва до интензивна кислородотерапия, включително и до интубация. Всички ние знаем от публикациите през последните 6 месеца, че когато се стигне до такава тежка белодробна недостатъчност и съответно намаление на сатурацията на кислорода, която да наложи интубация, прогнозата не е добра. Поради тази причина ние използваме всички комплексни мерки, които биха могли да доведат до по-благоприятно развитие. Засега впечатленията ни са позитивни, ние имаме регистър, това е одобрено с решение на местната етична комисия и местния експертен съвет."

"Прилага се и в по-леки случаи, защото не се знае дали случай, който започва по-леко, след това няма да се утежни. Тъй като има множество публикации през последните няколко месеци в тази посока, дори има протокол, при който се прилага профилактично. Тъй като има 2 такива проучвания, които са изключително позитивни и те са проведени при лекари, които работят в Ковид среда. Аз бях първото опитно зайче, взех първите 2 дози от "Ивермектин", които видях, че са прилагани в проучванията, нямам никакви странични ефекти, чиста нула и засега съм негативен. Не съм се заразил, а имам поне 20 позитивни Ковид пациенти около мен, които ежедневно преглеждам и така е вече повече от 3 седмици."

"Търговското наименование на лекарството е "Ивермектин". Той е загубил много отдавна патент, така че няма оригинално название. Всички фирми, които произвеждат "Ивермектин" в България могат да го оставят така или да го наименуват по друг начин. Ние имаме протокол за снабдяване на "Ивермектин" в болницата", допълва проф. д-р Петров

Д-р Симидчиев разкри какво е в основата на лечението на COVID-19

В основата на лечението на COVID-19 е управлението на имунния отговор. Това заяви в интервю за БГНЕС пулмологът д-р Александър Симидчие...

"В много болници в България, включително и в нашата, се прилагат лекарства, които не са регистрирани в България. Не искам да ги изреждам, те са може би повече от 50 медикаменти и те се доставят с нарочен протокол. По-същия начин се доставя и "Ивермектин"-а. Той е едно от най-безопасните лекарства създавани някога в медицината. Всъщност медикаментът е хуманен, т.е. прилаган е в хуманната медицина повече от 40 години и все още се прилага. В огромно число страни в света се прилага още от 70-те години и продължава да се използва и до днес в хуманната медицина. Неговото приложение във ветеринарната медицина е дошло късно, т.е. след 20-годишна хуманна употреба. Крастата е само едно от стотиците му приложения."

"Ивермектин се прилага при множество вирусни, паразитни и бактериални заболявания. Списъкът е много голям – вирусите Зика, Ебола, вируси, които предизвикват така нар. нилска слепота и много други паразити, освен крастата. Това, което направиха някои съвсем умишлено, да се каже, че с лекарство за краста се опитват да лекуват Ковид-19, това е опит за принизяване на неговата стойност. Но този опит не успява нито в Бразилия, нито в Израел или Щатите, нито в Индия и няма как да успее, при положение, че има доказателства и наистина помага на много хора. Той не е панацея, това не е специфичен медикамент срещу Ковид-19, той помага вътреклетъчни причинители, те са множество, повече от 50, по-трудно да постъпват до клетката и това е неговият смисъл, той затова се използва."

"В световен мащаб той се прилага предимно в домашна обстановка, в 99% от случаите той е за домашно лечение, поради изключително ниския му профил на усложнения, т.е. изключително висока безопасност и фактът, че основният му път за приложение е пероралният, т.е. приема се през устата".

"За домашно приложение в момента може да бъде изработван само екстемпоре по назначение на лекар, т.е. когато лекар предпише конкретна рецепта с конкретен медикамент за конкретен пациент. Тогава този медикамент може да бъде изготвен от аптекаря по назначението на лекаря с конкретната доза, тъй като все още не е регистриран в България. Аз се надявам, че скоро ще бъде регистриран, смятам, че ние ще имаме нужда от него като здравеопазна система", обнадежден е проф. д-р Петров.

"Аз бях един от инициаторите за клиничното проучване на "Ивермектин"-а, но бяха включени само тези 9 болници, които имаха предварително договор с фирмата, която осъществява проучването, съответно нашата болница не беше сред тях."

Лекарство "с уникално добри резултати" срещу коронавируса - ползва се в България, но на каква база?

"Сега, появи се едно лекарство – не се появи, то е известно много отдавна, дава доста добра надежда. Излезе едно проучване за "Ив...

Според официална информация, получена от здравното министерство в отговор на въпроси на Actualno.com, клиничното проучване се прави от "Хювефарма" - фармацевтичната компания на Кирил Домусчиев. А лечебните заведения, които са включени, са 12 в цялата страна. Това са: Клиника по вътрешни болести, УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД; Инфекциозно отделение, "МБАЛ - Пазарджик" АД; Отделение по инфекциозни болести, МБАЛ "Св. Иван Рилски - Горна Оряховица" ЕООД; Отделение по инфекциозни болести, "МБАЛ - Хасково" АД; Пулмологично отделение, "СБАЛББ - Перник" ЕООД; Отделение по инфекциозни болести, "МБАЛ - Благоевград"; Клиника по вътрешни болести, Отделение по ендокринология и метаболитни заболявания, "УМБАЛ - Пълмед" ЕООД, гр. Пловдив; Отделение по пневмология и фтизиатрия, "Втора МБАЛ - София" ЕАД; Трета клиника по неспецифични белодробни болести, МБАЛББ "Света София" ЕАД; Второ отделение по вътрешни болести, МБАЛ "Света Каридад" ЕАД, гр. Пловдив; Първа клиника по инфекциозни болести, МБАЛ-София в структурата на ВМА; Пневмологично отделение, "СБАЛПФЗ-Враца" ЕООД.

От Министерството на здравеопазването допълниха още: "Всяко клинично изпитване се провежда съгласно определен, заложен от възложителя (т.е. "Хювефарма") дизайн, описан в протокола на изпитването. Горепосоченото клинично изпитване е заложено като многоцентрово, двойно-сляпо, плацебо-контролирано и цели изследване на безопасността, поносимостта и ефикасността на "Ивермектин" HUVE-19 при пациенти с доказана инфекция със SARS-CoV-2 (COVID-19) и с проявена клинична симптоматика. Докладите от клиничното изпитване с резултатите, описанията и анализите по изпитването (както и тяхното интерпретиране с оглед дизайна на изпитването) се изготвят от възложителя и са част от документацията, съхранявана при него".

Автор: Габриела Андреева

Цялото интервю, вижте във видеото:

Чудодейно лекарство срещу коронавируса – нова надежда или нов ПР?

Има ли едно лекарство, което може да се окаже в голяма степен така чаканата панацея срещу COVID-19? Поне засега няма такъв чудодеен лек...

Още: ВИДЕО: Успешно лекарство срещу коронавируса - американски топ лекар говори емоционално пред Сената в САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю