Излекуваха млад доктор от коронавирус с кръвна плазма

8741
Излекуваха млад доктор от коронавирус с кръвна плазма
Снимка: Getty Images/Guliver

31-годишният специализант по хирургия д-р Момчил Манчев беше изписан днес от Инфекциозната клиника на столичната МБАЛ "Света Анна" след проведено лечение на коронавирус с кръвна плазма. Терапията все още се прилага експериментално у нас, въпреки че е използвана в медицината преди повече от век за лечение на различни заболявания, съобщава БНР.

Д-р Манчев e успешно излекуван с преливане на плазма от преболедувал коронавирусна инфекция. Почивка на море и после около седмица на работа в болницата след това. Не знае къде се е заразил. След това се появили симптомите, разказва д-р Манчев. "След като ми се влоши състоянието със сигурност имаше няколко дни на уплаха, особено след като 24 часа бях постоянно на кислород. Нормално е да има уплаха", казва той.

Търси се дарител на кръвна плазма за лечението на лекар с коронавирус

Необходим е поне един оздравял с кръвна група Б от София, за да се изготви плазмата, става ясно от публикация във Facebook. Д-р Ненков...

Състоянието му било почти критично, когато лекарите взели решение да опитат лечение с реконвалесцентна плазма в комбинация с лекарството ремдесевир. Инфекционистът д-р Лъчезар Панчев разказва за първата си среща с младия пациент: "Видях човек, който като "риба на сухо" лапа въздух образно казано, да ме разбере целия български народ".

Това е първият пациент излекуван с кръвна плазма в столичната Окръжна болница. Досега методът се прилагаше само във Военномедицинска академия в София, като донорите са пациенти, също лекувани там. Лечението с плазма е познато от десетилетия, припомня д-р Чавдар Ботев, учредител и консултант в създаденото преди 2 месеца Гражданско сдружение за лечение на коронавирус с реконвалесцентна плазма:

"Това е една нова методика, която е добре забравена стара. На практика България е била една от най-силните страни за лечение с реконвалесцентна плазма", допълни д-р Ботев. В края на август лечението на COVD-19 с кръвна плазма е одобрено в САЩ. У нас за него тепърва ще се говори. Сдружението за лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма започва информационна и обучителна кампания за популяризиране на терапията, а едновременно с това работи и за насърчаване на донорството на кръвна плазма. 31-годишният Мартин е един от първите дарители. Преболедувал инфекцията леко. Роден е с рядката нулева кръвна група и когато разбрал, че се търси плазма за тежко болен пациент, изобщо не се поколебал:

"Мисля, че ако един човек физически е подходящ да дари, ако го е изкарал вируса и ако има възможност да покрие всички изисквания, не виждам причина това нещо да не се случи", каза Мартин. Излекуваният доктор ще се възстановява още известно време у дома преди да се върне при своите пациенти. Той не знае кой е дарил плазмата за него, но е готов и той да стане дарител, за да помогне на някой друг.

Лечение с кръвна плазма у нас - перспективите

За момента лечение с кръвна плазма у нас се прилага само във ВМА. Причините са, че Военномедицинската академия има собствен кръвен цент...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване