Ето как ще ни ваксинират на пет фази срещу COVID-19

6513
Ето как ще ни ваксинират на пет фази срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 е одобрен днес от Министерски съвет на извънредно заседание. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет здравният министър Костадин Ангелов

Депутатите дадоха зелена светлина за купуване на ваксини срещу COVID-19

Народното събрание одобри участието на България в предварителните споразумения на Европейската комисия за закупуване на ваксини срещу C...

По думите му планът е разработен от специалисти от министерство на здравеопазването, РЗИ, БЛС и Фармацевтичния съюз.

Ангелов подчертава, че се водим от примера на държави като Германия, Франция, Англия и Италия. Взети са предвид препоръките и на Световната здравна организация.

Според одобрения план ваксинирането ще се проведе на пет фази, но здравният министър подчертава, че планът за ваксинация е динамичен и може да претърпи промяна в зависимост от епидемичната обстановка. 

В първа фаза попадат медицинският персонал на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти и помощник фармацевти и друг помощен персонал. "Тези лица са поставени под висок риск от заразяване и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Ваксинирането ще позволи те да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти", уточни министърът Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация от тази група, са 243 600 души.

Във втора фаза попадат потребители и персонал на социални институции, педагогическите специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки. Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация от тази група, са 112 080 души.

ЕК обмисля купуване и на 8-ма ваксина срещу COVID-19, ще участва и България (ВИДЕО)

Експертен борд към ЕК обмисля купуване на 8-ма ваксина срещу коронавирус. Това стана ясно при представянето на Националния план за вакс...

В трета фаза ще бъдат ваксинирани служителите, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности. Тук не може да се каже очаквам брой на хора, подлежащи на ваксинация, защото списъците ще бъдат изготвени спрямо желанието на хората.

В четвърта фаза попадат възрастните хора на и над 65-годишна възраст и хора с придружаващи хронични заболявания. Очакваният брой на хората, които ще подлежат на ваксинация в тази група, са 1 800 000 души.

В пета фаза попадат уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот. Имунизацията на тези целеви групи ще се извършва по предварително изготвени списъци.

Страната се разделя на 6 района за ваксиниране. За Район 1 отговаря РЗИ-Враца, за район 2 – РЗИ-Велико Търново, за район 3 – РЗИ-Варна, за район 4 – Столичната РЗИ, за район 5 – РЗИ-Пловдив, за район 6 – отговорник е РЗИ-Бургас.

Новосформираният щаб, който ще отговаря за ваксинацията, ще проведе първото си заседание още на 4 декември от 15:00 часа следобед, когато ще уточнява детайли по логистиката на ваксината.

Националният план за ваксинация е готов, представиха го пред Борисов (ВИДЕО)

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 е готов и беше представен пред премиера Бойко Борисов, съобщават от пресцентъра на Мини...

Министър Ангелов и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подчертаха, че ваксината ще бъде безплатна и доброволна и ще се поставя след информирано съгласие. Доц. Кунчев посочва, че ваксината е единственият шанс пандемията от коронавирус да бъде овладяна.

Той е категоричен, че ваксинацията може да започне още по време на пандемията, за да се намали разпространението на вируса.

Прилагането на ваксините ще се случи едва след одобрението им от страна на Европейския съюз.

Припомняме, че вчера Народното събрание одобри участието на България в предварителните споразумения на Европейската комисия за закупуване на ваксини срещу COVID-19 с AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване