Кацаров абдикира - като не искаме да се ваксинираме срещу КОВИД, който оцелее

14862
Кацаров абдикира - като не искаме да се ваксинираме срещу КОВИД, който оцелее
Снимка: БГНЕС

Ситуацията е много сериозна, всички го виждат, няма място за паника. Здравната система е добре организирана и аз съм много благодарен на всички мои колеги в болничната и доболничната помощ. Засега се справят. "Не сме изпаднали в паника, не си скубем косите". Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров след съждение, че изглежда много, неествено спокоен.

Кацаров обясни и, че вчера подписал документ за внос на ново моноклонално тяло (препарат) за лечение на COVID-19, което да помогне да се облекчат болниците. Не стана ясно за кой препарат говори.

Министър Кацаров: Ние ще преживеем тази COVID-19 вълна, но ще си платим цената

"Разликата от досегашните вълни, които преживяхме е в това, че сега имаме доста по-добра организация. Има приет план, няма хаотично при...

Нищо не мога да кажа какво ще решим и обявим на 15 октомври. Опирам се на мнението на експертите, обсъждаме с всички засегнати страни, продължи Кацаров пред Нова телевизия. И добави, че "голяма част от Европа" е избрала посоката да се въведе масово зеления сертификат – да имаш достъп до определени места и услуги само ако докажеш, че си ваксиниран, преболедувал или с отрицателен тест.

Утре (15 октомври) може да обявим нови, допълнителни мерки за ограничаване на инфекцията. Те ще влязат 4-5 дни по-късно, за да могат хората да се подготвят, посочи Кацаров.

Служебният здравен министър беше принуден да признае, че смъртността ни е много висока, но веднага заговори, че сме били на първо място по смъртност и преди КОВИД. Може би това е последната голяма вълна на КОВИД, но ще се изправим пред лошото управление на здравната система и в бъдеще, КОВИД все някога ще премине, каза министърът.

На съждение, че дори не сме стигнали пика на Делта вълната, а смъртността ни сега върви да е по-висока, Кацаров отвърна: Откъде знаете, че не сме стигнали пика? Но каза и друго – няма масова ваксинация срещу коронавирус в България, затова смъртността ни е по-висока от тази в Европа. Било обаче "много по-ниско" спрямо предните вълни в България.

Радостина Александрова: COVID-19 разбърка картите, грипът може да се върне

„Светът не е такъв какъвто беше преди две години, COVID-19 разбърка картите. Грипът може да се завърне". Това заяви вирусологът п...

На въпрос защо нивото ни на ваксинация е като в Африка, д-р Кацаров отговори, че е така, създадени били сериозни настроения и ако настояваш от позицията на държавата т.е. силата, може да влошиш ситуацията. Карате го на призиви и молби и не става – на това съждение здравният министър повтори любимата си теза, че трябва ваксинацията да е доброволна. "Балансът е много деликатен", заяви той и продължи, че "смятам, че го намираме баланса".

"Не е задача на здравното министерство да ваксинира, отговорност е на всички нас", шокира д-р Кацаров. И не се съгласи, че може с държавен контрол и политика да се стигне до масова ваксинация. А какви са резултатите от работата на държавата за контрол, ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Попитан има ли вече случай на умрял в линейка пациент, заразен от коронавирус, отговорът беше: "Видях това в медиите, при нас сигнал за такова нещо няма". Служебният здравен министър смята и, че организацията на здравната система категорично е по-добра, отколкото при предишното управление т.е. на Бойко Борисов.

Служебният здравен министър защити и КОВИД зоните - работели от няколко седмици и не били още известни на хората, още не всички са сключили договори с НЗОК. Нали не очаквате министърът да организира нещата така, че да няма смесване на потоци пациенти пред лекарските кабинети, продължи той. И настоя, че директорите трябва да организират учебния процес при карантиниране на паралелки, класове и випуски, но правилата са ясно оповестени от здравното министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване