Кацаров поиска половината партии в парламента да поемат отговорност за смъртността от коронавируса

7328
Кацаров поиска половината партии в парламента да поемат отговорност за смъртността от коронавируса
Снимка: БГНЕС

Половината от политическите партии, които сега са в парламента, водеха открито или скрито кампании срещу ваксинацията срещу коронавируса. Смятам, че те също трябва да споделят отчасти отговорността за високата смъртност, защото умират предимно неваксинирани хора. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

По принцип имаме най-висока смъртност в Европа, 90% от починалите в пандемията са неваксинирани, а здравната система е лошо организирана – това повтори за пореден път здравният министър защо сме шампион по смъртност от КОВИД-19. Но настоя, че леталитетът е бил статистически по-висок при предишните вълни – при положение, че в класацията на The Economist за периода 20 април, 2020 година - 21 ноември, 2021 година сме номер едно в света по надвишена смъртност, ПОДРОБНОСТИ ТУК! Кацаров заяви пред bTV и, че организацията в болниците при четвъртата вълна била перфектна.

ГЕРБ: Кацаров да въведе зелен сертификат за депутатите или да го отмени за всички

Опасен прецедент е отхвърлянето на предложението ни в сградите на Народното събрание да се влиза със зелен сертификат. Това заяви предс...

Ами не искат да го приемат – така Кацаров обясни защо зеленият сертификат не важи в парламента. И попита какво да се направи, щом хората ги разколебават от парламентарната трибуна, че това е правилният път.

Какво ни чака с Омикрон?

Относно Омикрон, Кацаров подчерта, че нито един вариант на коронавируса не ни е прескочил, затова и този няма да ни прескочи. Прави се всичко необходимо, добави той, като беше попитан какво се прави като следене на случаи. Предприели сме всички необходими мерки своевременно, каза Кацаров. По думите му, българските граници били затворени за страните от южната част на Африка много по-рано, отколкото го направили западните държави. Още:

Никой не е защитен. Защитени може да се чувстват онези, които са изградили имунна защита, подчерта Кацаров, без да коментира най-новите данни специално за ваксината на Pfizer, а и за вируса – след като беше попитан дали Омикрон ще ни срине допълнително.

Кадрови и политически решения

На фона на високата смъртност: Здравният министър твърди, че ковид вълната е пречупена

„Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници н...

Тя се справи отлично с организацията на противоепидемичните мерки. Тя се справи блестящо – точно в тази ситуация, настоя д-р Кацаров защо даде награда на съветника си проф. Мира Кожухарова, след като сме номер едно по смъртност от коронавируса. Припомняме как реагираха наши топ специалисти, работещи в чужбина, на тази новина: Че са си помислили, че е от "НЕновините".

За твърдението на доц. Ангел Кунчев, че д-р Кацаров не е разчитал на неговото мнение, отговорът беше – той беше болен последните 2 месеца. Работили сме с него няколко месеца, каза той. И иронизира, че Кунчев можел да направи мащабна информационна кампания за ползата от ваксините, докато бил в управлението на ГЕРБ. Според д-р Кацаров, лошият старт на кампанията предопределил сегашното развитие, но хората почнали да осъзнават колко е важно: "Виждам хора, които се държат като европейци".

Здравният министър отрече и, че е саботирал образователния министър акад. Николай Денков в процеса по връщане на учениците в училище. И обясни, че поначало всяко ведомство само осигурявало ковид тестовете за сектора, за който отговаряло. Ние им помогнахме, настоя Кацаров що се отнася до МОН, като видя като "блестящо" представянето си по темата с осигуряването на безплатните ковид тестове за учениците. По думите му, с предоставените от държавата пари са купени 3 пъти повече тестове, отколкото по принцип е цената.

"Сгазил е лука някъде" – това заяви Кацаров за освободения си зам.-здравен министър д-р Димитър Петров, след като беше питан дали не е защото д-р Петров е отправил критики към ситуацията с ковид тестовете за учениците, условията по договорите (беше сложена първоначално неустойка 0,5% за ден забавяне, после стана 10% и фирмите се отказаха, според д-р Петров) и лични решения за това на Кацаров. Не е вярно, отговори д-р Кацаров, според който били сложени неустойки, за да има предвидимост и отговорност при процеса на доставка на тестове, а това отказало много компании.

Д-р Кацаров каза и, че проблемът с фалшивите зелени сертификати е много сериозен. Ако съдът осъди обвинени лекари, няма да могат да практикуват отново, заяви той.

Лекарите от болница „Лозенец“: Кацаров прави безумия

Колективът на болница „Лозенец“ е изправен пред огромно изпитание, това заявиха протестиращи лекари от лечебното заведение,...

За болница "Лозенец" д-р Кацаров заяви, че решението там да е Националната детска болница е категорично. В двора на болница "Лозенец" може да се построи новият корпус на Педиатрията, подчерта той. Едната болница се влива в другата, ръководството остава, няма да има назначаване на нови лица, заяви д-р Кацаров след въпрос дали не прави всичко поради користни причини.

Смятам, че направих най-доброто. Няма груба грешка, завърши служебният здравен министър за управлението си. Това било най-доброто при политическото противопоставяне, което срещнал, по думите му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com