X
 
 

Как да повишим имунитета в грипния сезон

3086 0
Как да повишим имунитета в грипния сезон
Снимка: iStock/Guliver
"Всеки знае, има различни препарати, които може да взема. Има витамини. Аз лично, не съм много по тези химически средства. Предпочитам природните медикаменти. За да си повишат сами имунитета, хората могат да пият билкови чайове. Не е задължително те да са горещи. Може дори да си ги носят в шише и да ги пият вместо вода. Има много хубави билки в България, които предпазват и повишават имунитета. Другият начин е да се постави грипна ваксина, но вече е късно за поставянето й. Това каза д-р Анка Баева от Дирекцията по надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция (РЗИ), в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

"Най-уязвими разбираемо са децата, възрастни хора и бременни на възраст над 65 години. Почти всички знаят, но първо трябва да се обличаме топло за сезона. Второто, което препоръчвам е да се ядат много плодове и зеленчуци, да се пият много течности. Спортът е задължителен ако искаме да сме здрави и да повишаваме имунитета си. В по-големи колективи ако видим, че има някой болен, той или трябва да се изолира, или трябва да се носят маски за предпазване от предаването чрез въздуха на вируса чрез малките капчици", каза още тя.

Грипът се оказа смъртоносен за пет души в Гърция само за седмица

Броят на смъртните случаи от грип в Гърция от миналия октомври се е увеличил до 13, 5 от тях са от миналата седмица, според Националнат...

В отговор на въпрос колко са регистрираните случаи на остри респираторни заболявания във Варна през изминалата седмица и кои са по-засегнатите възрастови групи д-р Анка Баева отговори:

"Вярно е, че в страната и то в определени области има завишение на заболяванията. Ние имаме система, в която всяка сутрин ние добавяме всички новозаболели, които са ни съобщени от сентинелните практики. През последната седмица от 13-ти до 19-ти януари, имаме 381 болни. Най-засегнати са децата от 5 до 14-годишна възраст – техният брой е 110. Болните на възраст от 15 до 29 години са 88 души. Като процент – заболеваемостта за града и областта е 113 души на 10 000 население. Това е един съвсем нисък процент на заболявания и за областта, и за страната. Има области, в които заболеваемостта е 200 на 10 000 и нагоре. Във Варна все още няма много грип."

По думите ѝ най-засегнатите са децата и учениците, по-конкретно "в ученическа възраст и то по-големите класове. Също и в работните колективи. В групата от 30 до 39 години са регистрирани 80 болни за седмица. Това са трите възрастови групи, в които хората са с най-активни ежедневни контакти."

"Леко завишение има от това, което ни дават като сведение. Аз разговарях с лични лекари, те твърдят, че няма много болни. Може би хората са малко по-стреснати. Но иначе няма много грип във Варна. Доказани случаи на грип при пациенти, лекувани в УМБАЛ „Св. Марина“ и други, които са си правили бързи тестове в лаборатории в града, имаме 12. Те са предимно от тип „А“. А усложненията, освен от грип, са и от грипоподобните състояния. Броят на тези пациенти е близо 40. Те са развили бронхити и пневмонии.", каза още специалистът.

Как да разберем дали можем да преборим сами грипа или е нужен лекар?

Динамична е ситуацията с настъпването на грипа в страната. В няколко области вече е обявена грипна епидемия, но картината се променя вс...

Д-р Баева уточни и кои са обичайните симптоми за простудни заболявания. Те протичат и с висока температура, с хрема, кашлица и отпадналост. Тези симптоми са характерни и за грипа, и за останалите простудни заболявания, които не се причиняват от грипни вируси. Сред тях са парагрипът, аденовирусите и така нататък. При грипа – той основно започва с висока температура.

Actualno.com

Етикети: