Как се справят болниците в условия на COVID-19?

2308
Как се справят болниците в условия на COVID-19?
Снимка: iStock/Guliver

Как се справят лечебните заведения у нас в условия COVID-19 на фона на ръста на заболелите и контрола от страна на държвата?

39 са новите случаи на коронавирус в Търговище, например. С това общият брой на заразените в областта достигна 469. „В Инфекциозно отделение в момента има 19 болни, а във второ вътрешно, което е за лечение на COVID-19, са настанени 31 пациенти. Имаме капацитет за още 10. От чисто медицинска гледна точка не е редно тези болни да бъдат по много в стая. Засега пациентите в едно помещение са по двама, но ако ситуацията наложи, ще станат повече”. Това обясни директорът на областната болница в Търговище д-р Иван Светулков в ефира на Нова телевизия.

Близо 1 000 заразени с коронавирус за денонощие, активните случаи надхвърлиха 10 000

Броят на новите случаи на коронавирус отново достигна рекордни стойности, като за пореден път отбеляза ръст като абсолютно число, но ле...

Директорът на здравното заведение посочи, че вероятно днес ще започне да функционира още едно отделение за прием на инфектирани пациенти. „То ще има ролята на триажно отделение, където ще престояват пациенти с клинична картина, но с недоказан PCR тест. То ще разполага с 12 легла”, допъли Светулков. 

И още

Остане ли благоеградската болница без места за пациенти с коронавирус, има вероятност заразените да бъдат пренасочвани към лечебното заведение в Разлог. Такива идеи се появиха вчера. Лечебното заведение в Гоце Делчев пък получи 10 нови легла. 

Според директора на РЗИ – Разлог д-р Татяна Джупанова няма основание за притеснение в града. „Има достатъчно легла, за да се приемат нови болни. Дали ще идват пациенти от Гоце Делчев, или Благоевград, зависи от ръководството на болницата. Принципно е възможно”, обяви Джупанова.

Австрия въвежда нови мерки за пристигащите от 16 области в България

Министерството на европейските и международните въпроси на Австрия ни уведоми с нота, че страната въвежда мерки за пристигащите от 16 о...

Тя съобщи, че ситуацията в Разлог е спокойна, а на ден има около 3-4 новозаразени. „С тези темпове бихме се справили, ако има наплив на пациенти”, добави Джупанова.

Болницата в Лом е една от двете в област Монтана, която приема пациенти с COVID-19. Заразени там обаче се настаняват и от Видин. „Имаме настанени 6 пациенти. Днес очакваме поредната вълна от болни, които ще бъдат вероятно от Лом и Монтана. Капацитетът ни е 15 легла. Имаме и триажно отделение. За инфектираните се грижим двама лекари, сестрите са седем, от тях има болни”, каза от своя страна д-р Емил Георгиев.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com