Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва – обяснението на ген. Мутафчийски

19952
Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва – обяснението на ген. Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

Всеки вид тест за коронавирус е много важен. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб за коронавируса генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Има 3 основни начина за установяване на болни от коронавирус, посочи Мутафчийски. Според СЗО и Центъра за заразни болести в Атланта единственият достоверен до момента начин за установяване на болен е PCR тест. Могат да се правят по 1200 теста дневно, 30 000 теста месечно и струва 938 000 лева месечно.

Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус

Министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и...

Следващият начин за диагностициране е чрез флуоресцентен имуно-хроматографски метод, който е на база антиген. Резултатът излиза за минута – тестът е масов, може да се ползва лесно и без обучен персонал, както е PCR. Могат да се правят до 20 000 теста на ден, което значи 300 000 месечно, а това е цена 10 000 000 лева месечно, стана ясно от думите на Мутафчийски. Такива тестове се ползват за контактни лица и да се разшири групата на изследваните – за хора, които продължават да работят на терен, за да не се срине държавата (аптекари, продавачи в магазини, банкери, полицаи, пожарникари). Достоверността е около 70%, но технологиите постоянно напредват, уточни началникът на Кризисния щаб.

Когато бъде достигнато платото на епидемията, идват антитяло базирани тестове – т.нар. бързи тестове. Тяхната роля е да се види колко души са развили антитела и са придобили имунитет, но чак след втората половина на епидемията. Смисълът е да се разбере по групи колко хора вече са имунизирани срещу COVID-19 и няма да има опасност от голямо разпространение. По 20-30-40 000 такива теста могат да се правят на ден, а цената на месец отново е 20 000 000 лева.

Всички си имали iPad-и в Министерския съвет, затова за 10 минути взели решения, включи се и премиерът Бойко Борисов. Два вида тестове да бъдат купени с помощта на ЕК, общо 1 млн. теста. 600 000 PCR тестове, а вторите тестове са бързи – 400 000. Премиерът увери, че няма да има посредници в сделката и че ще слуша експертите кога да бъдат купувани съответните видове тестове.

"Някъде април-май, когато кажат докторите, ще проведем масовото тестуване", обясни Борисов и ще се види какво е моментното състояние с епидемията. Той категорично не се нае да прогнозира колко време ще трае извънредното положение в България.

Изпълнение на мерки

Нещастието "коронавирус" - кои професии и сектори печелят най-много?

Коронавирусът е тук и засега няма много неща, които можете да направите по този въпрос, освен да миете редовно ръцете си и да останете ...

Към момента има над 200 досъдебни производства за нарушили профилактичната задължителна 14-дневна карантина за връщащи се от чужбина. Карантинираните са над 24 000, стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов.

Правим всичко по силите си да няма опашки на КПП-тата, добави Маринов, който даде пример – на Владая 12 полицаи работят в момента и опашката на КПП-то там е 2 километра. "Ние сме още в началото, така че моля за разбиране", каза министърът и увери, че за всички служители на МВР има защитни облекла. Маринов помоли тези, които нямат належаща нужда, да не пътуват, а другите да подготвят необходимите документи – декларация по образец и служебна бележка от работодател, ако става въпрос за работа. Той увери, че се работи много с ромската общност и че каруците могат да се движат само в определените за това места.

В сряда, 1 април, се очаква да бъде изяснено какво ще се случи с безлихвените кредити от до 1500 лева за всички спрели да работят и са в принудителен отпуск, но намиращи се на трудов договор.

Заключенията на Европейския съвет по спорните и в България тема

Твърдо ще противодействаме на дезинформацията с прозрачна комуникация, цитира премиерът Бойко Борисов европейския подход за борба с фалшивите новини. Борисов обърна внимание и на решението ЕК да работи активно за съвместни обществени поръчки за медицински средства.

Как се контролират поставените под домашна карантина?

Как се контролират на практика поставените под домашна карантина - примерът на община Русе ни дава БНТ. В момента там се наблюдават над...

Но най-важната точка, на която той наблегна, е: "Неотложно трябва да се увеличи капацитетът за извършване на тестове, а държавите членки ще докладват на Европейската комисия за положението”.

140 милиона евро са отделени за 17 медицински проекта за борба с коронавируса, включително за ваксини, каза още Борисов. И не пропусна да наблегне как ЕЦБ сега осигурява благоприятни условия за финансиране във всички страни в еврозоната (точка 13 от решенията на Европейския съвет). "Оставям на умниците да коментират", подчерта премиерът, който сам каза преди месец, че е важно да се търси "консенсус", за да влезем в еврозоната.

"Бойко, моля те , помогни ми, аз днес искам още днес да ми дадеш, свършихме облеклата на първа линия" – така Борисов се похвали колко добре се справяме с производството на защитни облекла, като обясни, че това са думи на австрийския премиер Себастиан Курц. Премиерът добави, че е важно да има суровина.

Още: "Борисов: Правим 1000 бързи теста на полицаи на КПП и шофьори (ВИДЕО)"

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com