Кантарджиев иронизира задочно Борисов – не трябва да ти стърчи носът над маската

12623
Кантарджиев иронизира задочно Борисов – не трябва да ти стърчи носът над маската
Снимка: БГНЕС

"Рецидивисти" – така проф. Тодор Кантарджиев коментира глобите за Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Корнелия Нинова за неспазване на противоепидемичните мерки – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Професорът веднага уточни, че се шегува, но добави, че ловчанският митрополит няма да бъде глобен за визитата на Борисов, защото църквата по лична карта му била дом. "Когато ти стърчи носът, а всички твои колеги в Европейския съвет са с маска, това не са хубави неща", каза още Кантарджиев пред Нова телевизия, явно пак по адрес на Бойко Борисов.

COVID-19: Има значение коя кръвна група сте, маската пречи на образованието

Особено рискови по отношение на COVID-19 са хората с хематологични заболявания. Това заяви д-р Велизар Шиваров, който уточни, че рискът...

Винаги сме работили активно – това, че беше в тишина, смятам беше в полза на обществото. Така проф. Тодор Кантарджиев коментира новината, че брифингите за коронавируса се завръщат – веднъж седмично. И добави – броят на заразените с COVID-19 расте.

По думите му, през тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат. Съответно, областните щабове ще решават какво да се прави – по места, а не да има общо затваряне например. Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни, това трябва да ни държи нащрек – т.е. по 1500 болни на седмица, уточни професорът. Какво сочат последните седмични данни – НАУЧЕТЕ ТУК!

Кантарджиев смята, че в София най-добре се спазват противоепидемичните мерки, особено в големите търговски вериги – да се носи маска, да се спазва дистанция. И се оплака, че в края на миналата седмица минал през Троянския манастир и само той бил с маска.

Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене, категоричен е Кантарджиев. Той уточни, че заради добрите мерки сега като абсолютно число смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, нямаше да е така.

Може ли да отпаднат задължителните маски за депутатите в зала?

Може ли да отпадне задължителното носене на маски от депутати в пленарна зала и сградата на бившия Партиен дом? Този казус се разви пре...

Според професора, можело личните лекари да ползват тестове за COVID-19, които дават резултат за 10 минути. Само че той насочи към аптеките, а не към НЗОК. Тестът нямало да хване вирус, ако е в много малко количество, но не можело да се направят PCR тестове на всички.

За финал Кантарджиев обясни - миналата седмица 10 души с COVID-19 в България са заразявали други 7, сега вече 10 заразяват 11. И даде прогноза - ако до есента на 2021 година коронавирусът не бъде ликвидиран, ще стане най-рано в края на 2022 година.

Още: "Как Борисов поставя предпазната си маска? (ВИДЕО)"

Още: "Ръст на новите случаи на COVID-19, жертвите на заразата са над 800"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com