Кантарджиев намекна, че може да се прибегне до руска или китайска ваксина

4132
Кантарджиев намекна, че може да се прибегне до руска или китайска ваксина
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Ще търсим ваксини срещу коронавируса от другаде, ако не успеем да вземем достатъчно през европейския квотен принцип." Това заяви в предаването "Неделя 150" по БНР професор доктор Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той увери, че "Астра Зенека" (AstraZeneca) (т.нар. ваксина на Оксфордския университет) не е отказала доставки, а забавянето е по "технологични причини" – заради пожара в завода на компанията в Индия.

Кантарджиев: Ниското ниво на антитела след COVID-19 или ваксинация не значи, че не си предпазен

При ваксинация или преобледуване и при заболяване с по-дълъг инкубационен период, каквото е COVID-19, се предизвиква имунен отговор, ко...

"Оптимистичното е, че до края на август може да имаме около 1.5 – 2 млн. ваксинирани българи. Ако няма ваксина държавата ще търси и други варианти. Няма да се поколебаем да потърсим която и да е ваксина, стига да е ефективна, безвредна и призната от регулацията в Европа", категоричен бешее Тодор Кантарджиев. По думите му, дори има вариант да се ползва руска или китайска ваксина.

"Астра Зенека" е уведомила този, който е сключил договора. Това са европейските институции и ние ще бъдем уведомени по квотния принцип. Ниският брой на имунизирани у нас беше, защото се пазеше втората доза, за да не станат технологични промени, които да забавят втората и хората да останат само с една доза", допълни в заключение професор Кантарджиев.

Припомняме, че вече на няколко пъти медийно беше повдиган въпросът защо сме заложили най-много на "Астра Зенека". Дежурният отговор на отговорните е, че България е част от общоевропейската стратегия за осигуряване на коронавирусни ваксини, където ЕК е с водещата роля при преговорите и се е считало, че тази ваксина най-бързо ще бъде разработена.

Като контрапункт обаче стои факта, че ръководител на българския филиал на "Астра Зенека" е Зоя Паунова - майка на евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел. Заради това имаше въпроси особено от радио "Свободна Европа" повлияла ли е тази връзка. Припомняме обаче, че в началото на януари председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен оповести, че не може да се водят паралелни преговори самостоятелно с шестте доставчика на ваксини, влезли в общоевропейската стратегия - заради опити на Германия да увеличи количеството от ваксината "Комирнати" на Pfizer/BioNTech и обвиненията в Германия, че BioNTech е германска компания, а това не е използвано за по-голяма сигурност на доставките. Шестте доставчика са Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Оксфордския университет, Sanofi и GlaxoSmithKline, "КюрВак" (Curevac) с подкрепата на Bayer, "Янсен" (Janssen) на Johnson&Johnson, от която България ще получи чрез Швеция, защото първоначално не се включи в общоевропейската инициатива за този доставчик и преди коледните празници парламентът промени това решение.

Кантарджиев гледа с оптимизъм за руската ваксина "Спутник V" в комбинация с тази на AstraZeneca

Най-важното е дали ваксините работят срещу нови мутации – като тази в Южна Африка, във Великобритания, има и в Япония. Досега са ...

Още: Русия иска да регистрира ваксината "Спутник V" в Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване