Кантарджиев намекна, че може да се прибегне до руска или китайска ваксина

4116
Кантарджиев намекна, че може да се прибегне до руска или китайска ваксина
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Ще търсим ваксини срещу коронавируса от другаде, ако не успеем да вземем достатъчно през европейския квотен принцип." Това заяви в предаването "Неделя 150" по БНР професор доктор Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той увери, че "Астра Зенека" (AstraZeneca) (т.нар. ваксина на Оксфордския университет) не е отказала доставки, а забавянето е по "технологични причини" – заради пожара в завода на компанията в Индия.

Кантарджиев: Ниското ниво на антитела след COVID-19 или ваксинация не значи, че не си предпазен

При ваксинация или преобледуване и при заболяване с по-дълъг инкубационен период, каквото е COVID-19, се предизвиква имунен отговор, ко...

"Оптимистичното е, че до края на август може да имаме около 1.5 – 2 млн. ваксинирани българи. Ако няма ваксина държавата ще търси и други варианти. Няма да се поколебаем да потърсим която и да е ваксина, стига да е ефективна, безвредна и призната от регулацията в Европа", категоричен бешее Тодор Кантарджиев. По думите му, дори има вариант да се ползва руска или китайска ваксина.

"Астра Зенека" е уведомила този, който е сключил договора. Това са европейските институции и ние ще бъдем уведомени по квотния принцип. Ниският брой на имунизирани у нас беше, защото се пазеше втората доза, за да не станат технологични промени, които да забавят втората и хората да останат само с една доза", допълни в заключение професор Кантарджиев.

Припомняме, че вече на няколко пъти медийно беше повдиган въпросът защо сме заложили най-много на "Астра Зенека". Дежурният отговор на отговорните е, че България е част от общоевропейската стратегия за осигуряване на коронавирусни ваксини, където ЕК е с водещата роля при преговорите и се е считало, че тази ваксина най-бързо ще бъде разработена.

Като контрапункт обаче стои факта, че ръководител на българския филиал на "Астра Зенека" е Зоя Паунова - майка на евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел. Заради това имаше въпроси особено от радио "Свободна Европа" повлияла ли е тази връзка. Припомняме обаче, че в началото на януари председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен оповести, че не може да се водят паралелни преговори самостоятелно с шестте доставчика на ваксини, влезли в общоевропейската стратегия - заради опити на Германия да увеличи количеството от ваксината "Комирнати" на Pfizer/BioNTech и обвиненията в Германия, че BioNTech е германска компания, а това не е използвано за по-голяма сигурност на доставките. Шестте доставчика са Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Оксфордския университет, Sanofi и GlaxoSmithKline, "КюрВак" (Curevac) с подкрепата на Bayer, "Янсен" (Janssen) на Johnson&Johnson, от която България ще получи чрез Швеция, защото първоначално не се включи в общоевропейската инициатива за този доставчик и преди коледните празници парламентът промени това решение.

Кантарджиев гледа с оптимизъм за руската ваксина "Спутник V" в комбинация с тази на AstraZeneca

Най-важното е дали ваксините работят срещу нови мутации – като тази в Южна Африка, във Великобритания, има и в Япония. Досега са ...

Още: Русия иска да регистрира ваксината "Спутник V" в Европа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com