Кога се тестват хора със симптоми на коронавирус - потресаващ разказ за една българска болница

11830
Кога се тестват хора със симптоми на коронавирус - потресаващ разказ за една българска болница
Снимка: Getty Images/Guliver

"Реален случай, който за съжаление засегна и моето семейство. Опитвам да се абстрахирам от емоцията, само факти. Настаняват майка ми в началото миналата седмица в болницата в град Добрич, вътрешно отделение, с инсулинозависим диабет заради високи нива на кръвната захар.

Тя е диабетик от години, и макар и само на на 63г., с множество придружаващи заболявания, измежду които паркинсонова болест, със 100 процента инвалидност и напълно на легло. Следователно, влиза с баща ми като придружител и още една жена, която помага за по няколко часа. В стаята са настанени трима болни.

Как ще се чувствате, ако сте изкарали COVID-19 - ново проучване буди тревога

Проучване на оздравели от COVID-19 хора, които са влезли в болница заради болестта, сочи, че има последствия от заразата и в по-дългоср...

В един от разговорите ни по телефон (аз живея в София и не съм там) чувам, че някаква жена кашля и обръщам внимание, тъй като буквално не можех да чуя нищо заради кашлицата- беше силна и през цялото време. Това обаче явно съм го забелязала само аз, тъй като жената нито е тествана, нито изолирана от останалите тежко болни пациенти, разказва Боряна Василева във фейсбук групата Коронавирус България - статистика и новини. 

"Майка ми пита дали все пак няма да я тестват, защото кашля. Отговарят, че не всеки с кашлица ( суха и раздираща) е с коронавирус и не е хубаво да се мисли за лоши неща. Намеква се, че болните хора са податливи на самовнушения и мнителност. На следващата вечер жената вдига температура 38 градуса. Остава в същата стая - с майка ми и друга жена на 82 г, на хемодиализа. Прозорецът в стаята не се отваря. Изписват майка ми на следващия ден- на 21.09, понеделник.

Вчера- 22.09 се обаждат на баща ми от РЗИ, за да съобщят, че майка ми е била в контакт с болен от коронавирус и трябва да е под карантина. Явно накрая са решили да прежалят някой тест. Такъв за моето семейство не се полага. Карантина за останалите контактни в стаята също няма.

А майка ми вече е с кашлица...трябвало обаче много да се влоши или да вдигне висока температура, за да се обади на лекуващия лекар или на РЗИ...

Работещо лекарство срещу коронавируса в първоначална фаза - с български принос

В цял свят усилията да бъде намерен лек срещу новия коронавирус SARS-CoV-2, който предизвиква болестта COVID-19, стават все по-големи. ...

При цялото ми безусловно (поне до този момент) уважение към лекарското съсловие и съпричастност към медицинския персонал и условията, в които работят, аз все още не мога да асимилирам как е възможно да се случи това. Няма нужда дори от изрични изводи и квалификации, сигурно ще дойде времето и затова , на друго място. Дотогава просто попадаме в някоя статистика и се молим да не е в най-лошата', завършва разказа си тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване