Кога ще започне масовата ваксинация у нас и какви са прогнозите?

1453
Кога ще започне масовата ваксинация у нас и какви са прогнозите?
Снимка: Getty Images/Guliver

Нашите очаквания са след средата на март и април да има повече ваксини, което ще ускори процеса по имунизиране. Това заяви на брифинг на летище София директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Знаете, по-рано самолетът с втората партида с 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech кацна в София, а до момента общият брой на ваксинираните у нас лица на първа линия е над 26 000 души.

Богдан Кирилов посочи, че през месец февруари се очакват 83 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, а през март - 104 000. Кирилов отбеляза, че в края на седмицата ще пристигнат 3600 дози от ваксината на Moderna. 

Очакваме решението на Европейската агенция по лекарствата и ако то е положително, през месец февруари ще има доставки на оксфордската ваксина (ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет - бел. ред.). Обнадеждени сме, че ще има и четвърта аденовирусна ваксина, коментира Кирилов.

Нашите очаквания са след средата на март и април да има повече ваксини, което ще ускори процеса по имунизиране. Очакваме официално потвърждение за точните количества в следващите дни. Когато някой от нас коментира брой ваксинирани лица до края на годината, винаги се поставят брой компании, които се включват. 2.2 млн. души от населението до края на годината със сигурност могат да бъдат ваксинирани, заяви Кирилов, като уточни, че става въпрос за индикативни данни.

Богдан Кирилов отбеляза, че всяка ваксина, независимо от произхода ѝ, трябва да премине през процедурата, през която преминават и останалите. Експертът коментира, че ако руската и китайската ваксина отговарят на европейските изисквания, могат да получат разрешение за употреба.

Последна статистика 

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад като абсолютно число, но се повиши като процент. 121 са новооткритите заразени за 24 януари, като така те намаляват със 145 спрямо вчерашните 266 случая. Направени са 1 207 теста, т.е. 3 272 по-малко спрямо отчетените вчера 4 479. Така процентът на положителни проби на практика се повиши значително - от 5,93 на сто вчера до 10,02% днес.

Доц. Кунчев: Ако искаме да няма епидемия, трябва да достигнем 70% имунизиране

Ако искаме да няма повече епидемия и да махнем мерките, трябва да достигнем 70 % имунизиране. Това каза главният държавен здравен инспе...

За деня има 605 антигенни теста, от които положителни 52, т.е. 8,59%. За сравнение, вчера сутринта процентът на положителни проби при антигенните тестове бе 5,74 на сто - 84 положителни при направени 1 463 теста. PCR тестовете са 602, като положителните са 69, т.е. 11,46%. Вчера процентът беше 6,03 на сто - 182 положителни от 3 016 PCR теста.

Активните случаи отново намаляват и вече са 26 929, което е спад с 68 спрямо събота. В болниците обаче има ръст и пациентите там вече са 2 874, със 17 повече. Има леко увеличение и в броя на пациентите, настанени в интензивни отделения - 283, с 2 повече на дневна база.

180 души са оздравели и общата им бройка е вече 179 068. Починали за последното денонощие са 9 пациенти, с 3 по-малко спрямо отчетените вчера 12 починали. Така жертвите на COVID-19 у нас вече са 8 820. 9 393 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, т.е. ръст с 5 нови случая. Под карантина са 9 419 души.

Единният информационен портал предоставя данни и за ваксинираните лица. Те са общо 26 143, като за последното денонощие има 24 нови имунизации срещу COVID-19.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com