Кога София ще достигне критичната точка за COVID-19 според проф. Балтов

5218
Кога София ще достигне критичната точка за COVID-19 според проф. Балтов
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Проф. Асен Балтов, директор на Пирогов, разкри кога столицата  ще достигне до критичен момент в разпространението на коронавируса.

"Когато имаме по 300 пациента на ден, от които 1/3 са в София. Ако в София имаме по 100 новозаразени на ден, от които 20% са в болници, ще изпитаме доста сериозни трудности. Тук обаче трябва да се включат и всички частни болници. Аз не съм с такива впечатления, че те помагат в момента. Колко болни лекуват - не може едни да лекуват 30% от всички болни, а други едва 5-10 пациента, а като обем на работа да имат дори по-големи обеми", коментира той пред БНТ.

Болниците трупат консумативи за месеци напред

Болниците трупат консумативи и предпазни средства за месеци напред, заради опасността от втора вълна. Особено важи това за тези, опреде...

Този по-лош сценарий ние го очакваме и затова продължаваме да се зареждаме с всичко необходимо. Поне в Пирогов имаме готовност следващите 3 месеца да поемем най-тежките случаи и ситуацията, която беше при 50 хоспитализирани в началото на пандемията, подчерта директорът на Пирогов.

Възрастните спазват ограничителните мерки - но младите хора, които се юрнаха навсякъде, в цялата страна - не. Те смятат, че са недосегаеми. Но виждаме, че има млади хора, които прекарват тежко вируса. Има и спортисти заразени. При физически натоварвания, при ходене на сауна, в дискотека танцуваш - вирусът по-лесно влиза в белите дробове. Те се заразяват в околната си среда - от хората наблизо. Една от причината беше абитуриентските балове за заразените във Велико Търново - в начало били на открито, после в ресторанта- където се спазват мерки, но накрая в дискотеката - където игла да хвърлиш не може  да падне на земята.", коментира той.

Според него в момента морето крие рискове именно заради нощните заведения. "Да спазват дистанция и да внимават. Аз съм оптимист, защото хората вече се научиха. Остава една дисциплина от трите Д, която е най-важна. Самоконтролът е най-важен. Ако сме плътно един до друг няма как", каза още той.

Професорът подчерта тезата си, че в момента тенденцията е все повече млади хора да се заразяват, заради разрешенията за балове, дискотеки, ресторанти и заведения - типично насочени са към младите хора.

"Поне в Пирогов нямаме усещането, че има увеличаване на пациентите след футболната среща за финала на Купата на България", каза той. "Но заради клиничните прояви, нека мине и тази седмица, за да сме сигурни, че срещата не е повлияла на разпространението на пандемията".

С коронавирус в завода за авточасти в Смолян са вече 105 души, актуализираха алгоритъма за прием в болниците

Регистрираните нови случаи на COVID-19 през изминалото денонощие са 9 в област Смолян. От тях един е в Смолян, два в Доспат и по три в ...

Според Балтов обаче няма и смисъл от нови мерки. "Едно европейско проучване показва, че 60% от хората не са склонни да спазват мерки, а у нас проучване говори за 40%. Тогава няма смисъл да се налагат нови мерки. В началото всички се страхуваха и спазваха мерките. Това беше нов вирус.", каза той. "Ако някой смята, че ние говорим постоянно прани приказки, нищо не можем да направим."

Трябва ли да се предоговорят 1000 лв. бонус на лекарите? Не мисля, че те ще решат проблема на болниците.  По-скоро те водят до допълнително напрежение вътре в колективите.  Има си ясни правила кои са на първа линия и те повечето ги знаят. Така че повечето които се сърдят, дори не знаят какво е на първа линия. Има такива които обслужват такива пациенти. Спешна помощ, РЗИ. Хората, които работят в клиники в никакъв случай не може да се каже, че са на първа линия, категоричен беше професорът.

"Не бих казал, че заразените медици сега са повече. Мога да кажа, че при първата вълна бяха 72 заразените от персонала нна Пирогов, сега са 3-ма. Не се казва бройката на излекуваните медици, а само общата бройка. Някой си я натъкмява тази статистика както му изнася. В момента са не повече от 100 заразени медици за цяла България. И повечето вече знаят как да се пазят. За съжаление все още има и сред персонала хора, които не носят предпазни средства, което е проблем.", смята Балтов.

"Тези екипи, които са на първа линия, не трябва да правят разлика дали спешния пациент е с COVID-19 или не, те винаги трябва да мислят, че той е с COVID. Недопустимо е да са необорудвани. Tе може и да са били оборудвани, но да не са ги сложили. Много е неприятно и тежко 12 часа с тези костюми все едно си в аквариум и постоянно се изпотяваш, но ти дават сигурност. Аз апелирам да ги носят", каза Балтов и така коментира последният случай с медик , загубил живота си.

Последни думи на починалия д-р Стамов: Колегите ми отказаха да ме закарат до болницата!

3 пъти се увеличиха болните от коронавирус за 3 седмици, отделенията в болниците са пълни

Три пъти са се увеличили нуждаещите се от лечение в болница заразени с COVID-19 за последните 3 седмици, пише в. "24 часа". Местата в и...

Центъра за спешна медицинска помощ трябва да каже какво е станало, каза Балтов. Линейките са на Центъра за сепшна помощ, единствено ВМА има собствени извън тях. Фактът е, че след като е докаран е останал на лечение, добави той.

В Пирогов средно на ден се правят по около 150 теста, грубо по 15 лв на тест. Защото правим на пул система - скрининг, абсолютно безплатен за пациентите. Около 60 лв.., се разпределят в пул системата на тестовете и така намаляваме стойността им. Ние смятаме, че тези входящи тестове са необходими, защото са защитна стена за нас медиците. Защото когато нарастнат случаите с COVID-19 плановите пациенти намаляват от страх, каза медикът.

В Пирогов придружителите плащат - тестовете. Никой не ги кара насила, но ако не се тестват не можем да ги вкараме в средата. Ако придружителят влезе и не излезе ок, но има и такива,  които се сменят и редуват. Придружителите няма да плащат, ако здравната каса направи това което се е договорила с БЛС - всички пътеки да се увеличат с цената на един PCR тест.

През болницата от втория пик са преминали над 45 пациенти. В момента 29 са на лечение, само 3-ма са изписани. Това са около 20 дни. Изписването на пациента става на 14-20-тия  ден. Бавно става излекуването на тези пациенти, каза Балтов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com