Кои са най-разпространените щамове на коронавируса в България?

13017
Кои са най-разпространените щамове на коронавируса в България?
Снимка: iStock

Кои щамове на коронавируса циркулират в България? Над тази сложна задача работят екип вирусолози и учени в Националният център по заразни и паразитни болести.

Над 7 са генетичните линии на Covid-19, които циркулират в света, 4 от тях са и в България. Това заяви за БНТ доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност към Националният център по заразни и паразитни болести.

Най-разпространените у нас са доминиращите два в момента щама на вируса - GR или HR. Това е по-скоро европейската разновидност на вируса. Има ги и в САЩ. Но тези вирусни линии циркулират. Останалите не са изчезнали, просто са по-малко разпространени, допълни доц. Иван Иванов.

Новият щам на коронавируса е три до шест пъти по-заразен от предишния

Настоящият доминиращ щам на COVID-19 е три до шест пъти по-заразен от първоначалния вариант, появил се в Китай, показва ново проучване....

Линията GR най-разпространена у нас и в Европа. От 35 изследвани щама в Центъра, има още 3 разновидности, които са разпространени в България. Две от тях са като тези в Ухан, Китай. Интересно е, че двамата, заразени с тази разновидност на вируса, пациенти са от Благоевградско – Разлог. Това е генетичната линия най-разпространена в Азия. Едва ли ще успеем да разберем как е стигнал този щам до Благоевградско, обясни доц. Иванов.

Има ли типично български щам? Има малки клъстери от случаи, които все още анализираме и категорично не можем да кажем, но определено се открояват от другите в света. Типично български, каза той.

"Вирусът се променя и се опитва да поправи свои грешки. Някои мутации обаче може да го доведат до задънена улица и вирусът да не се разпространява повече или да стане по-лек за преболедуване. Една от хипотезите за една от мутациите у нас, която се е получила,  води до по-лесно навлизане вътре в клетката – получава се по-голяма продукция на вируса. При по-голямо количество вирус има по-добро разпространение на вируса от човек на човек. Ние все още сме в сферата на хипотезата. И трябва да го наблюдаваме",  каза вирусологът доц. Ивайло Алексиев.

Спрямо началото на пандемията вирусът се разпространява по-лесно и бързо. Това се дължи на мутация. В началото февруари – март – около 10 % от видовете на вируса са я съдържали, а сега над 70% . Само преди две седмици излезе проучване на китайски екип. Учените тестват серуми от вече прекарали вируса. И 70% от тях не реагират на щамовете в момента, т.е. това означава, че тези пациенти ако се срещнат с този щам ще се заразят отново. Антителата им не им гарантират защита, обясни Иванов.

Проф. Кантарджиев: Отделихме щамовете на вируса в България

Секвенирани са вече първите щамове на коронавируса в нашата страна. В лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болес...

Естествената вирусна еволюция е точно такавапо-лесна заразяемост и по-леко протичане. Възможно е да стане като при старите, познати вече коронавируси. Но предвид разпространението на новия вирус до момента, това ще продължи поне още 1 година, смята той.

Затова има голямо значение какви вирусни щамове ще се заложат в разработването на ваксини. Защото те трябва да гарантират специфичен антивирусен ефект. Нашата цел е да наблюдаваме развитието на тези мутации и да съберем още проби от страната, подчерта доцент Алексиев.

Според тях, грипните епидемии имат различна структура от вирусните. В момента се разработват над 90 вида ваксини, има огромно значение върху какъв щам се разработват. Според учените обаче няма да циркулират различни щамове всяка година. В момента се разработват и щамово специфични тестове, но при положение че все още не знаем кои щамове ще са най-разпространени, няма смисъл в това, смятат вирусолозите.

Трябва да съберем още доста проби от различни части на страната и от различно време. Целта ни е да разчетем неговия геном и да установим еволюционния ход на вируса и да намерим типично българските му варианти, от къде са дошли, как се разпространяват. Да видим има ли мутации, които могат да имат отношение към разработвани ваксини. Това е непрекъснат процес и колкото повече са данните, повече ще трябва да анализираме. Ние сме в началото още, подчерта доцент Алексиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване