Кои са най-разпространените щамове на коронавируса в България?

12980
Кои са най-разпространените щамове на коронавируса в България?
Снимка: iStock

Кои щамове на коронавируса циркулират в България? Над тази сложна задача работят екип вирусолози и учени в Националният център по заразни и паразитни болести.

Над 7 са генетичните линии на Covid-19, които циркулират в света, 4 от тях са и в България. Това заяви за БНТ доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност към Националният център по заразни и паразитни болести.

Най-разпространените у нас са доминиращите два в момента щама на вируса - GR или HR. Това е по-скоро европейската разновидност на вируса. Има ги и в САЩ. Но тези вирусни линии циркулират. Останалите не са изчезнали, просто са по-малко разпространени, допълни доц. Иван Иванов.

Новият щам на коронавируса е три до шест пъти по-заразен от предишния

Настоящият доминиращ щам на COVID-19 е три до шест пъти по-заразен от първоначалния вариант, появил се в Китай, показва ново проучване....

Линията GR най-разпространена у нас и в Европа. От 35 изследвани щама в Центъра, има още 3 разновидности, които са разпространени в България. Две от тях са като тези в Ухан, Китай. Интересно е, че двамата, заразени с тази разновидност на вируса, пациенти са от Благоевградско – Разлог. Това е генетичната линия най-разпространена в Азия. Едва ли ще успеем да разберем как е стигнал този щам до Благоевградско, обясни доц. Иванов.

Има ли типично български щам? Има малки клъстери от случаи, които все още анализираме и категорично не можем да кажем, но определено се открояват от другите в света. Типично български, каза той.

"Вирусът се променя и се опитва да поправи свои грешки. Някои мутации обаче може да го доведат до задънена улица и вирусът да не се разпространява повече или да стане по-лек за преболедуване. Една от хипотезите за една от мутациите у нас, която се е получила,  води до по-лесно навлизане вътре в клетката – получава се по-голяма продукция на вируса. При по-голямо количество вирус има по-добро разпространение на вируса от човек на човек. Ние все още сме в сферата на хипотезата. И трябва да го наблюдаваме",  каза вирусологът доц. Ивайло Алексиев.

Спрямо началото на пандемията вирусът се разпространява по-лесно и бързо. Това се дължи на мутация. В началото февруари – март – около 10 % от видовете на вируса са я съдържали, а сега над 70% . Само преди две седмици излезе проучване на китайски екип. Учените тестват серуми от вече прекарали вируса. И 70% от тях не реагират на щамовете в момента, т.е. това означава, че тези пациенти ако се срещнат с този щам ще се заразят отново. Антителата им не им гарантират защита, обясни Иванов.

Проф. Кантарджиев: Отделихме щамовете на вируса в България

Секвенирани са вече първите щамове на коронавируса в нашата страна. В лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болес...

Естествената вирусна еволюция е точно такавапо-лесна заразяемост и по-леко протичане. Възможно е да стане като при старите, познати вече коронавируси. Но предвид разпространението на новия вирус до момента, това ще продължи поне още 1 година, смята той.

Затова има голямо значение какви вирусни щамове ще се заложат в разработването на ваксини. Защото те трябва да гарантират специфичен антивирусен ефект. Нашата цел е да наблюдаваме развитието на тези мутации и да съберем още проби от страната, подчерта доцент Алексиев.

Според тях, грипните епидемии имат различна структура от вирусните. В момента се разработват над 90 вида ваксини, има огромно значение върху какъв щам се разработват. Според учените обаче няма да циркулират различни щамове всяка година. В момента се разработват и щамово специфични тестове, но при положение че все още не знаем кои щамове ще са най-разпространени, няма смисъл в това, смятат вирусолозите.

Трябва да съберем още доста проби от различни части на страната и от различно време. Целта ни е да разчетем неговия геном и да установим еволюционния ход на вируса и да намерим типично българските му варианти, от къде са дошли, как се разпространяват. Да видим има ли мутации, които могат да имат отношение към разработвани ваксини. Това е непрекъснат процес и колкото повече са данните, повече ще трябва да анализираме. Ние сме в началото още, подчерта доцент Алексиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com