Който е искал, е имал месец и половина да се подготви за зеления сертификат, смята проф. Кожухарова

4130
Който е искал, е имал месец и половина да се подготви за зеления сертификат, смята проф. Кожухарова
Снимка: БГНЕС

Имам чувството, че хората се интересуват от мерките, но не четат какво всъщност представляват. Това заяви проф. Мира Кожухарова, основен съветник на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Тези ограничения може да не се спазват, ако човек има ваксинационен сертификат или сертификат за преболедуване – това беше на 2 септември, продължи Кожухарова и категорично отрече, че здравната власт не е закъсняла със зеления сертификат. На 2 септември имаше заповед за зеления сертификат, заболеваемостта беше вече в червената заповед, а заповедта влезе в сила на 7 септември, каза Кожухарова пред bTV и изрази позиция, че хората имали време да се подготвят за зеления сертификат от началото на септември. „Всеки, който се интересуваше, го знаеше от 2 септември”, настоя тя. Но смекчи тона, в смисъл, че сигурно имало нужда от време хората да обмислят дали да се ваксинират срещу COVID-19 или не.

Съдят здравното министерство заради зеления сертификат, има куп жалби

28 жалби срещу заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров, с която от миналия четвъртък в България бе въведен зеления сертификат, са...

„По принцип хората сме склонни да действаме в последния момент. Надявахме се, че ще се размине, но не се размина. Нека хората се ваксинират, не е толкова дълго времето за изработване на имунитет, трябва да се преборим”, заяви проф. Кожухарова. „Някакси (в Европа) решиха да се ваксинират и сега нямат такива проблеми”, добави тя.

Здравният експерт призна, че сегашната (Делта) вълна достигна най-високата точка на предишните вълни, но сега децата са много по-засегнати. При групата между 0 и 19 години заболеваемостта пак е най-ниска спрямо другите възрастови групи, но дори така е проблем да има присъствено образование. Основно умират хора над 60 години, с хронични заболявания, но никой не може да каже, че е застрахован - с ваксина можеш да си дадеш повече спокойствие. "Не правете нещата, които носят лукс и се ваксинирайте, защото ще има следваща вълна", подчерта проф. Кожухарова.

Що се отнася до масовото тестване за коронавирус в училище, тестът е прост за ползване – плюе се в специална торбичка. Торбичката се взема, има пипета, с която се взема от слюнката и се накапва на плака (като при тестовете за бременност). "Няма начин да объркате нещо – ¾ от България си купува тестове и се самотества вкъщи. След като можем да го направим, можем да направим и това", обясни тя. Основен въпрос обаче е след като детето даде проба, какво става – колко време чака за резултат и къде се намира през това време. Пробата, когато е накапана на плаката, се изяснява дали е отрицателна или положителна за 12 минути. Но проф. Кожухарова призна, че здравното министерство не се ангажира с организацията – като вземат проби от децата, те къде чакат, докато стане ясно отрицателни ли са или положителни.

Къде ще се провеждат тестовете, колко време ще отнеме всички деца да бъдат тествани, къде ще трябва да стоят децата, докато чакат резултата, кой ще го прави - педагозите не са медицински лица? Всички тези въпроси остават висящи!

Ръководител призна: В Столичната здравна каса се работи в нарушение на зеления сертификат

В Столичната здравна каса се работи в нарушение на въведения през миналата седмица зелен сертификат. Това призна директорът на Столична...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com