Коронавирусът измести напълно грипа през зимата

5489
Коронавирусът измести напълно грипа през зимата
Снимка: iStock/Guliver

COVID-19 влиза и в комбина с пролетните вируси. Това показват данните на Националната референтна лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести, пише Монитор.

Там са изследвани проби на 18 пациенти на възраст над 65 г., които са положителни за коронавирус. При двама от тях е доказана коинфекция. В единия случай става въпрос за комбинация между COVID-19 и аденовирус, а в другия между COVID-19 и метапневмовирус. Това са типични сезонни вируси, които могат да причинят различни симптоми, припокриващи се с тези на коронавируса.

Преболедувалите COVID-19 може да не се нуждаят от втора доза ваксина

Ако вече сте се възстановили от инфекция с COVID-19, може да не се нуждаете от втора доза ваксина. Това съобщава "Стъди Файндс“, ...

Така например респираторните аденовирусни инфекции могат да започнат като лека настинка, но да доведат до развитие на бронхит или пневмония. Най-честите оплаквания са температура, зачервено гърло, кашлица, мускулни болки. В някои случаи се проявяват и с конюнктивит. На свой ред човешкият метапневмовирус също започва като настинка, която често преминава в остър отит и може да доведе до бронхиолит и пневмония. Кашлица, хрема, запушен нос, учестено дишане и висока температура са сред симптомите на метапневмовируса. Те обаче са типични и за COVID-19, което прави идентифицирането на двете отделни инфекции още по-трудно.

В същото време обаче един от основните страхове на епидемиолозите, че коронавирусът ще се комбинира с грипа, не се сбъдна. Дори напротив, грип на практика тази зима нямаше. Над 2200 са изследваните проби за инфлуенца, като само през изминалата седмица са проверени нови 37. Всички те обаче са отрицателни. Така за първи път през цялата зима в Националната референтна лаборатория не е регистриран нито един случай на грип тип А или тип В. За последно заразени са докладвани преди повече от година, в седмицата от 2 до 8 март 2020 г.

Британската мутация превзе 18 области в страната. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести за месец март. При целогеномно секвениране от ново поколение на 271 клинични материала е установено, че новият щам присъства в 269 от тях. Това значи, че той е доказан в 99,3% от изследваните проби. Случаи са доказани в София, Пазарджик, Благоевград, Габрово, Смолян, Монтана, Плевен, Перник, Велико Търново, Враца, Кърджали, Кюстендил, Сливен, Хасково, Бургас, Видин, Ловеч и Пловдив. Най-много са изследваните проби в столицата – 91, като при 90 от тях е доказан британския вариант.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com